Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

4 http://www. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200.PREDGOVOR Dva su pitanja 1. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. godine. kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990. Nema dakle laičkog principa. 3. kao da ih nema. On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske. (str. niti pitali. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet. 5.000 primjeraka. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku.com . nego i izgraditi novu islamsku vlast. Alija Izetbegović.43) 2. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. 1990.(str. On je. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”.slobodanpraljak. Ovo razlikovanje je važno. 4. a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora.

smatrao hrvatskim problemom. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!). A sve to u okvirima Ustava BiH. Bošnjaka i Srba. primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda. teritoriju BiH. ta agresija. On je. nakon što je prošao srpske kazamate. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. sela Uništa i Ravno. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić. I tada. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku.6. vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. I tako dalje i tome slično. širili su ideje humanog ratovanja. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine. Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu. živjelo hrvatsko življe. tada MUSLIMANSKOG NARODA.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci. A gospodin Tihić.5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. Gospodin Tihić. tek tada. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. Poginuli su postajali šehidi. Ostalih 2 – 2. 8. Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1. Tihićev Parteigenosse. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva. Ti su politički vođe. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima.com . 9. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. uredno je. A zašto ? Zato jer je u tim selima.700 mudžahedina. To je tome tako ! 5 http://www. kao pripadnici te vojske. 7.slobodanpraljak. Alija Izetbegović. Taj atak.

tog dana. Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”. povjesničari. političari.slobodanpraljak. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara. bezočno. glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. hladna i smišljena. I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma. istinoljupci. A sve to na kraju vodi tome da se obična mala.. na tom mjestu. hladno i smišljeno.. novinari. Slobodan Praljak 6 http://www. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno. intelektualci. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti.. Starčević i KONRAD LORENZ. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). udruge razne. ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. Laž! Gospodin Sulejman Tihić. Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute. udvornički i gospodski šute. (pošteni i nepošteni). a NEWTON i MAX WEBER.com . umjetnici. Kukavički šute. On je.Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž. akademici. pred hrvatskim novinarima. europejci. radnici i seljaci i studenti. on laže vulgarno. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti. gospodin Tihić. član Predsjedništva BiH. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. i vulgarna i bezočna. ljudi od vjere i nauka vjere. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog... Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda.

com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .slobodanpraljak.Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.

Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu . međunarodne snage. stranog vojnika.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH . civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma. a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca. na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH. a komali da je pucao ili nekoga povrijedio. Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH . nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin. http://www.Sulejman Tihić •Terorizam u BiH. na međunarodnog predstavnika.slobodanpraljak. nikada niko.Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp.com .Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH .

Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. oni su europski autohtoni narod. •Bosna i Hercegovina je. To je suprotno našem biću.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni. nije bilo odmazde i osvete. također http://www. možda postoji u Hrvatskoj. nikada nismo posegli za osvetom. pa tamo gdje je bio uglavnom. I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. znate. suprotno politici koju mi vodimo u BiH.slobodanpraljak. su najveće žrtve u prošlom ratu. uvažavanje drugoga i drugačijega. bosanski muslimani. Bosanski narod.com . ako se asocira na Bošnjački narod. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. Tako da. HVO. oni nemaju te sklonosti. no to su sve samo pretpostavke. nikada nismo posegli za odmazdom.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . da BiH nije pogodno tle. to je rat pokazao. Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. možda postoji u Njemačkoj.

http://www.com . To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj. al tu su bili sukobi uglavnom. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji.slobodanpraljak. nešto i u Srednjoj bosni.

.

godine. župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu. GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ.PODRUČJE JAJCA BOS. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996. i ožujka 1997.

PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.slobodanpraljak.com .

05. a od 20. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS.03.1993. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC. Petra i Pavla – župna crkva sv. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. god. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. a od travnja do početka listopada 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA. godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu. župa KONJIC – župna crkva sv. a 12.slobodanpraljak.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. Uz sakristiju eksplodirala je 21. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu.1993. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS.1992.05.12. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu. a od travnja do početka listopada 1993. a 12. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa sv.com . Petra i Pavla i franjevački samostan .

RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .com .

župa Bistrica – župna crkva sv.com . ostali su samo zidovi. Terezije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje. a groblje je uglavnom uništeno. Tijekom srpnja i kolovoza 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. Crkva je demolirana.slobodanpraljak. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana. a groblje teško oštećeno. Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena.

07. Ivana Krstitelja i groblje. godine spaljena je unutrašnjost crkve. GRAČANICA-HUMAC.slobodanpraljak. godine demolirana. Mihovila i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. S groblja su odneseni nadgrobni križevi. Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča. Kapela je opljačkana i teško oštećena. a sve nadgrobne ploče su porušene. župa Bugojno – župna crkva sv. a dana 14./94. Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE. župa Skopaljska Gračanica .1996. Ante Padovanskog. župa Bugojno – grobljanska kapela sv.com . Kapela je opljačkana i devastirana. župa Bugojno – grobljanska kapela sv.filijalna crkva Srca Marijina.grobljanska kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno. Crkva je tijekom 1993.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA.grobljanska kapela. Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995. župa Bugojno – filijalna crkva. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Ante Padovanskoga.filijalna crkva Srca Marijina. župa Skopaljska Gračanica .com . Kapela je u potpunosti uništena. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. GRAČANICA-HUMAC. župa Skopaljska Gračanica . župa Bugojno – filijalna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. Crkva je u potpunosti opljačkana. župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve. a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE.slobodanpraljak. godine. a župna kuča je opljačkana i spaljena.

1992.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE. župa Skopaljska Gračanica . župa Bistricagrobljanska kapela i groblje. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća.Ante je granatiran i spaljen 05.02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Dom sv.com . Kuća je opljačkana i spaljena. a župna kuča je opljačkana i spaljena. godine. U vremenu od 23.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA. Ante. do 31. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog.slobodanpraljak.12. godine teško oštećena granatiranjem.1993.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa. župa Gornji Vakuf – dom sv. Kapela je djelomično devastirana.10. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.

župa Skopaljska Gračanica Bistrica .kapela i mjesno groblje. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8. Kapela i groblje je jako devastirano. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov. Ilije i župna kuća. godine teško je oštećeno groblje. Crkva je teško devastirana. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni. župa Kandija . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje.1993. godine.000 knjiga.kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA.slobodanpraljak. župa Kandija . Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.com . Kapela i groblje je djelomično oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA. a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika.03.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. te ponovo 1996. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA. LUŽANI.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA. župa Bistrica . Kapela i groblje je lakše oštećeno. a 01.župna crkva sv.

a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. Nikole Tavelića. župa Busovača – župna crkva sv. U vremenu od 02. godine granatiranjem je crkva. Crkva je devastirana. U župna kuća.1993.1993. Od 25. a nadgrobni spomenici su porušeni. Crkva je devastirana. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO. župa Gornji Vakuf – kapela. oštećenja. Ante Padovanskog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE. Kapela je opljačkana i devastirana. župa Busovača – filijalna crkva sv. Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv.09. Oštećena tijekom granatiranja.grobljanska kapela. Crkva je oštećena.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. BUSOVAČA.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf . župa Deževice – grobljanska VOLJICE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. U travnju 1993. župa Fojnica . oštećena granatiranjem. KAĆUNI. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13.12. župa Kiseljak – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO.com . a cjelokupan inventar je opljačkan. 07.01. godine oštećena travnju 1993. godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. Ante. godine granatiranjem oštećena je crkva.župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan. do 25. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. do 15. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića.1993.

U vremenu od 18.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ.1993. župa Doljani – grobljanske kapele. PROSJE. godine. župa Gromiljak – grobljanska kapela. i 31.04. Kapela je spaljena između 25. Ilije Proroka.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. LIJEŠEVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI.12. župa Kiseljak – župna crkva sv.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. do 31. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO.01. Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. granatiranjem crkva je oštećena. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. Koncem srpnja 1993. župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva. Crkva je srednje devastirana. ZABRĐE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.slobodanpraljak. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene. župa Busovača – grobljanska kapela i groblje.

župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. Ante. Oštećena usljed granatiranja. župa Doljani – groblje. župa Gračac–filijalna crkva. Sredinom 1993.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI. župa Uzdol – kapela sv. KOSNE LUKE. župa Uzdol – župna crkva sv. godine crkva je u potpunosti uništena. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. godine. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. župa Obri – zavjetna kapela sv. Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO. Ive. Znatnije je oštećena. Ivana Krstitelja i župna kuća. Koncem srpnja 1993. a tako i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. župa Obri–filijalna crkva. PROZOR.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI. prostor župe Podhum/Žitače . godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele.10.1993. Župna kuća i dom su devastirani. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.10. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ.06.05. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.1993. Ilije Proroka. U vremenu od 02. do 02. župa Solakova Kula–župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA. župa Kakanj – kapela. ŽITAČE.slobodanpraljak. do 02. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele. godine crkva je devastirana i opljačkana. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova.1993. Kapela je djelomično oštećena. U vremenu od 02. a kipove svetaca obezglavili. Nakon okupacije mjesta 13. Ante Padovanskoga. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena.05.com .župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkvu je u potpunosti opljačkana.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. GRMAČE.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. župna kuća i vjeronaučna dvorana. župa Kakanj – kapela. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. župa Borovica – grobljanska kapela. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA. župa Kakanj – kapela. Kapela je devastirana i ukradeno zvono. Kapela je djelomično oštećena. Župna kuća je u potpunosti uništena. spaljen župni arhiv. a potom su zgradu minirali. župa Vareš – filijalna crkva. Tijekom listopada/studenog 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta.com . BULČIĆI. Nakon okupacije mjesta 13. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova.1993.slobodanpraljak. Župni centar opljačkan i devastiran. župa Kakanj – kapela. Kapela je djelomično oštećena. Kapela je opljačkana a potom spaljena. Kapela je oštećena. knjižnica i sav inventar. CRNAČ. Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. DUBOŠTICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. godine crkva je spaljena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA. župa Kakanj – kapela.

župa Vijaka – filijalna crkva.BJELICA. Ivana Krstitelja i samostan. Opljačkana od strane A BiH. groblje djelomično oštećeno. Kapela je opljačkana i devastirana. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA. OLOVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. OĆEVIJE. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. godine oštećena granatom. a početkom 1997. župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. Potkraj 1993.com . župa Kakanj – kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ . Kapela je opljačkana i uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana. godine potpuno je opljačkana i oštećena. župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća. BOROVIČKE NJIVE. župa Vareš – kapela i groblje. godine u više navrata oskrvnuta. U drugoj polovici 1993.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. PRŽIĆ. godine crkva je opljačkana i devastirana.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. VIJAKA.1993. a župna kuća opljačkana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Nakon okupacije mjesta 13.06. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. Crkva je teško oštećena. U drugoj polovici 1993. župa Vareš – filijalna crkva. Kapela je djelomično oštećena.1993. župa Kakanj – kapela. a unutrašnjost devastirana. godine crkva je opljačkana i devastirana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine crkva je spaljena. župa Vareš – filijalna crkva.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. POGAR. župa Vareš – filijalna crkva. Crkva je teško oštećena. SEOCE.09.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. VAREŠ MAJDAN. Početkom studenog 1993.06. Pripadnici 3. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. župa Kakanj – kapela.slobodanpraljak. Korpusa Muslimanskih snaga 02. godine crkva je manje oštećena.1993. godine pogođena dvjema tomblonskim minama. Nakon okupacije mjesta 13. župa Vareš– filijalna crkva. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. Nakon okupacije mjesta 13. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.

Ante i župna kuća. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. ŽITELJ. Crkva je usljed granatiranja oštećena. župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje.com . župa Vareš – filijalna crkva. župa Brajkovići – župna crkva sv. župa Kakanj – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN. župa Kakanj – kapela i groblje. Kapela je oštećena a spomenici porušeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI. VARDA.09. župa Kakanj – kapela. ZGOŠĆA. župa Vukanovići – župna crkva sv. Pripadnici 3. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. Korpusa Muslimanskih snaga 02. Crkva i groblje je devastirano. godine crkva je opljačkana i devastirana. Petra i Pavla i župna kuća.1993.slobodanpraljak.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. Nakon okupacije mjesta 13. a župna kuća devastirana.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI. Kapela je oštećena a groblje devastirano. Crkva je opljačkana i devastirana.

župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. Do listopada 1997. godine crkva je paljenjem uništena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE. grobljanska kapela na groblju“Sviba”.06. Tijekom travnja i svibnja 1993.com . godine crkva i groblje je oštećeno. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je teško oštećena. župa Vareš – filijalna crkva. Opljačkana je ljekarna Caritasa. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ.1993. župa Novi Travnik – filijalna kapela. grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA. Kapela je devastirana. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE.slobodanpraljak. DJAKOVIĆI. Od ljeta 1993. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. Dana 03.

župa Guča Gora – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. GOSPINO VRELO.1993. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ. Teško oštećena kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Kapela je devastirana. KRALJEVICE.com . godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana. HADŽIĆI. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. župa Guča Gora – groblje. Franje Asiškoga i franjevački samostan. Kapela je devastirana i uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika. župa Dolac – filijalna crkva i groblje. godine. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. Nakon zauzimanja mjesta 08.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA. Kapela je devastirana.06. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Kapela i groblje je uništeno.

Kapela i groblje je devastirano. župa Ovčarevo – župna crkva sv. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. Kapela je devastirana. Kapela i groblje djelomično oštećeno. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. Mihovila Arkanđela i župna kuća.slobodanpraljak. U drugoj polovici 1993. župa Ovčarevo . godine tijekom granatiranja oštećena je crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. OVČAREVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK.06. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.grobljanska kapela i groblje.1993. Kapela i groblje je oštećeno. STOJKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE.com . župna kuća i vjeronaučna dvorana. MARGETIĆI. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. Nakon zauzimanja mjesta 07. vjeronaučna dvorana i župna kuća. crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. Ivana Krstitelja i župna kuća. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. župa Rostovo – filijalna crkva. župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana. Crkva je devastirana a župna kuća oštećena. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. koncem 1996.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.slobodanpraljak. Kapela je devastirana. Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana.com . župa Rostovo – župna crkva sv. Teško devastirana crkva i župna kuća. Ilije Proroka i župna kuća. Početkom lipnja 1993. župa Travnik – župna crkva sv. godine miniranjem je uništen zvonik. ŠENKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ.

Crkva je lakše oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. Jurja Mučenika i župna kuća. župa Jelah – filijalna crkva. Crkva je oštećena 06. Crkva je devastirana. BREZOVO POLJE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. Kapela i groblje oštećeno. ČAJDRAŠ. VITEZ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. godine izravno je pogođena granatom. Kapela je opljačkana. godine tijekom granatiranja. župa Zavidovići – kapela.com . župa Vitez – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. Groblje lakše oštećeno. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. Tijekom siječnja 1994.1993. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. župa Travnik – sjemenišna crkva sv. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.slobodanpraljak.07. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. Alojzija. Lakše devastirana. župa Žepče – groblje.

župa Žepče – filijalna crkva i groblje.com . Petra i Pavla i župna kuća. Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno.svetište sv. ZAVIDOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje. Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. Josipa i župna kuća. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA. župa Lovnica – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.slobodanpraljak. i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom. a groblje lakše oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. Lakše oštećeno tijekom granatiranja. župa Zavidovići – župna crkva sv. kao i ostale zgrade. župa Maglaj – župna crkva . a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice.

PODBREŽJE. Dana 14. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje. Ilije – kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Ilije – filijalna crkva. župa Zavidovići – gradsko groblje. župa Zavidovići – Kapela sv. ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv.com .TAVNIK. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . župa sv. župa sv.STRANJANI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . župa sv.05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. Kapela je oštećena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. Vida.slobodanpraljak. Groblje je oštećeno. stara i nova župna kuća.1993. ZENICA . Josipa – kapela. Ante Padovanskog. Roka. Kapela je opljačkana i devastirana. godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Kapela je spaljena.

com 14 19 91 . . Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0. . . Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991.1 19 http://www.slobodanpraljak. . . – 1450. .god.god. 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 . 85 . . . . . .Postotak vjernika u BiH 1400.

430 1.137 586. 1991. 1921.94% 43.264. 1971. 1953.88% 21.151 717.24% 30.406.632 612.87% 23.40% 17. 1971. 1885. 1931. 1961. 1450. 1910. 0 448.028.60% 18. 1879.248 1.40% 42.88% 34. 1948.01% 23.485 571.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400. 1981.250 673.613 492. 1948.70% 39.956 0.491 758.104 3.836 614.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 . 1961. 1931.75% 36.142 434.852 87.057 1. 1953.033 1. 30.403 891. 1953.89% 30.045 1.147 1.08% 19.75% 44.061 440.630. 1981.00% 31. 1450.70% 31. 1885. 1991.246 825. 1885.30% 44.20% 1400.788 334.60% 39.140 760. 1948.710 548.48% 24.49% 42. 1910. 1879.227 711.366.902.123 654.391 265.30% 25. 1961.29% 44. 1991.88% 42.393.49% 43.482.148 1.25% 31.00% 38. 1910.918 820. 1971.723 1.320. 1895.40% 1400.92% 32. 1931.90% 37. 1450. 1895.76% 42.90% 23. 1921. 1895.slobodanpraljak.00% 21.50% 43. 750.000 209. 1921.431 557.738 1.com 19 91 . 1879.21% 18.000 496.562 788.70% 20.665 772.798 842.14 http://www. 1981.135.20% 32.731 1.31% 22.

com Ukupno OBJEKTI .UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.slobodanpraljak.

com .ČINJENICE http://www.slobodanpraljak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful