Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

000 primjeraka. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH. nego i izgraditi novu islamsku vlast. On je.PREDGOVOR Dva su pitanja 1.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. Nema dakle laičkog principa. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200. 1990. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1.43) 2. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske. godine. Ovo razlikovanje je važno. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet. a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”.slobodanpraljak. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”. 4 http://www. 5.(str. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali. Alija Izetbegović. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”. kao da ih nema. 3. 4.com . (str. kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990. niti pitali. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”.

vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. Ostalih 2 – 2. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. uredno je. Bošnjaka i Srba. Gospodin Tihić. Poginuli su postajali šehidi. Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. I tada.slobodanpraljak. I tako dalje i tome slično. nakon što je prošao srpske kazamate. A gospodin Tihić. Tihićev Parteigenosse. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!).5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. ta agresija. širili su ideje humanog ratovanja. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1.com . 8. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda.700 mudžahedina. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. A zašto ? Zato jer je u tim selima. Taj atak. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima. Alija Izetbegović.6. A sve to u okvirima Ustava BiH. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. sela Uništa i Ravno. Ti su politički vođe. On je. živjelo hrvatsko življe. To je tome tako ! 5 http://www. 9. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci. tek tada. tada MUSLIMANSKOG NARODA. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u. Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. kao pripadnici te vojske. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva. 7. teritoriju BiH. primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2. smatrao hrvatskim problemom. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku.

slobodanpraljak.. povjesničari. Laž! Gospodin Sulejman Tihić. član Predsjedništva BiH. i vulgarna i bezočna. tog dana.Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona. udvornički i gospodski šute. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti.. hladno i smišljeno... hladna i smišljena. Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”. bezočno. intelektualci. političari. Starčević i KONRAD LORENZ. europejci. ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. (pošteni i nepošteni).com . Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje. udruge razne. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno. novinari. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute. istinoljupci. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti. glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara.. pred hrvatskim novinarima. ljudi od vjere i nauka vjere. Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda. a NEWTON i MAX WEBER. On je. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti. na tom mjestu. radnici i seljaci i studenti. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog. Slobodan Praljak 6 http://www. on laže vulgarno. gospodin Tihić. umjetnici. akademici. Kukavički šute. A sve to na kraju vodi tome da se obična mala. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž.

Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .slobodanpraljak.

Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH . nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin. civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma. međunarodne snage. na međunarodnog predstavnika. stranog vojnika.slobodanpraljak. Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH . http://www. a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca.Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu . nikada niko. a komali da je pucao ili nekoga povrijedio.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH .Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp.Sulejman Tihić •Terorizam u BiH.com . na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH.

nije bilo odmazde i osvete. Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno. I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. uvažavanje drugoga i drugačijega. također http://www. ako se asocira na Bošnjački narod. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. da BiH nije pogodno tle. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. no to su sve samo pretpostavke. oni nemaju te sklonosti. to je rat pokazao. nikada nismo posegli za odmazdom. Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni. •Bosna i Hercegovina je. Bosanski narod. Tako da. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. nikada nismo posegli za osvetom. oni su europski autohtoni narod.com . pa tamo gdje je bio uglavnom. bosanski muslimani.slobodanpraljak. možda postoji u Njemačkoj.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . su najveće žrtve u prošlom ratu. možda postoji u Hrvatskoj. suprotno politici koju mi vodimo u BiH. HVO. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju. To je suprotno našem biću. znate.

com . http://www. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba. nešto i u Srednjoj bosni.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji. al tu su bili sukobi uglavnom.slobodanpraljak. To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj.

.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . i ožujka 1997. GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ. župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu. Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996.PODRUČJE JAJCA BOS. godine.

slobodanpraljak.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.com .

godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu.1993.05. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. a 12. god.com . župa sv.05.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA. župa KONJIC – župna crkva sv. godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga.1992. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu.03. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. a od travnja do početka listopada 1993.slobodanpraljak. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. a od 20. Petra i Pavla – župna crkva sv.12. a od travnja do početka listopada 1993. Uz sakristiju eksplodirala je 21. Petra i Pavla i franjevački samostan . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC. a 12.

com .PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.slobodanpraljak.

a groblje teško oštećeno. ostali su samo zidovi. Terezije i župna kuća. Kapela je devastirana. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana.com .slobodanpraljak. Tijekom srpnja i kolovoza 1993. Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Bistrica – župna crkva sv. a groblje je uglavnom uništeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. Crkva je demolirana. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.

Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča. župa Bugojno – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE. a sve nadgrobne ploče su porušene. Ivana Krstitelja i groblje. župa Bugojno – grobljanska kapela sv.com . godine spaljena je unutrašnjost crkve. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. GRAČANICA-HUMAC. a dana 14. godine demolirana. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. Crkva je tijekom 1993. župa Bugojno – grobljanska kapela sv./94.filijalna crkva Srca Marijina.grobljanska kapela. S groblja su odneseni nadgrobni križevi. Kapela je opljačkana i devastirana.slobodanpraljak. župa Skopaljska Gračanica . Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid.1996. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO.07. Kapela je opljačkana i teško oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA. župa Skopaljska Gračanica . Ante Padovanskog. Mihovila i groblje.

a župna kuča je opljačkana i spaljena. GRAČANICA-HUMAC.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. Crkva je u potpunosti opljačkana. Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995. župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve. Ante Padovanskoga. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA. župa Bugojno – filijalna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.grobljanska kapela.slobodanpraljak. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. Kapela je u potpunosti uništena. a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. župa Skopaljska Gračanica . župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE.filijalna crkva Srca Marijina.com . župa Bugojno – filijalna crkva. godine. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća.

02. godine teško oštećena granatiranjem.1993. U vremenu od 23.1992. župa Bistricagrobljanska kapela i groblje. župa Gornji Vakuf – dom sv. Dom sv.1993. župa Skopaljska Gračanica . Kuća je opljačkana i spaljena. a župna kuča je opljačkana i spaljena. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA.slobodanpraljak.10.Ante je granatiran i spaljen 05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Kapela je djelomično devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Ante.com .12. do 31.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE. godine. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA.com . župa Bistrica . župa Kandija . godine. a 01.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA. Kapela je devastirana.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”. Kapela i groblje je djelomično oštećena.000 knjiga. Kapela i groblje je jako devastirano. Crkva je teško devastirana.župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov.slobodanpraljak.kapela i groblje. Kapela i groblje je lakše oštećeno. a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika. župa Kandija .kapela i mjesno groblje. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8. LUŽANI. župa Skopaljska Gračanica Bistrica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. te ponovo 1996.03. Ilije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. godine teško je oštećeno groblje.

župa Deževice – grobljanska VOLJICE. župa Busovača – filijalna crkva sv. župa Fojnica . Ante Padovanskog. 07. Kapela je opljačkana i devastirana. Nikole Tavelića. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf . Crkva je devastirana.župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan. do 25.grobljanska kapela.1993. KAĆUNI. U travnju 1993. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13. do 15. a cjelokupan inventar je opljačkan. a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. Oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI. Ante. godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. godine oštećena travnju 1993. Crkva je oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. BUSOVAČA. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. godine granatiranjem oštećena je crkva. a nadgrobni spomenici su porušeni. oštećena granatiranjem. U vremenu od 02. Od 25. župa Busovača – župna crkva sv.slobodanpraljak. U župna kuća. župa Gornji Vakuf – kapela. Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv.12. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO. godine granatiranjem je crkva. župa Kiseljak – filijalna crkva.09. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. oštećenja.com .01.1993. Crkva je devastirana.

župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva. Crkva je srednje devastirana.12. Ilije Proroka.slobodanpraljak. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI. župa Doljani – grobljanske kapele. godine. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. župa Kiseljak – župna crkva sv.04. župa Busovača – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO. godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. PROSJE. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. granatiranjem crkva je oštećena. i 31.1993. Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. LIJEŠEVO. do 31. Koncem srpnja 1993. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula. župa Gromiljak – grobljanska kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI. U vremenu od 18.com .1993. ZABRĐE. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje. Kapela je spaljena između 25.01. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. Koncem srpnja 1993. Znatnije je oštećena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO. župa Doljani – groblje. župa Uzdol – kapela sv. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. Ante. Ivana Krstitelja i župna kuća. župa Gračac–filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana. župa Obri – zavjetna kapela sv. a tako i župna kuća.slobodanpraljak. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. godine crkva je u potpunosti uništena. Oštećena usljed granatiranja. župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. župa Uzdol – župna crkva sv. godine.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA. KOSNE LUKE. Ive. župa Obri–filijalna crkva. PROZOR. Sredinom 1993.

do 02.1993.06. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Kapela je djelomično oštećena.05.10.1993.župna crkva sv.com . do 02. Ilije Proroka. a kipove svetaca obezglavili.slobodanpraljak. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena.05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA. prostor župe Podhum/Žitače . godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele.PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI. Nakon okupacije mjesta 13. U vremenu od 02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ. župa Solakova Kula–župna crkva sv. Crkvu je u potpunosti opljačkana. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. ŽITAČE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.1993. Župna kuća i dom su devastirani. godine crkva je devastirana i opljačkana. U vremenu od 02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI.10. Ante Padovanskoga.

Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. župa Kakanj – kapela. Nakon okupacije mjesta 13. spaljen župni arhiv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA. župa Vareš – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela.com . župa Borovica – grobljanska kapela. Župni centar opljačkan i devastiran. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta. župa Kakanj – kapela. Kapela je oštećena. župa Kakanj – kapela. godine crkva je spaljena. Tijekom listopada/studenog 1993.slobodanpraljak. DUBOŠTICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA. Župna kuća je u potpunosti uništena.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. Kapela je devastirana i ukradeno zvono. Kapela je djelomično oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC. BULČIĆI. Kapela je djelomično oštećena. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova. knjižnica i sav inventar. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. Kapela je opljačkana a potom spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. CRNAČ. a potom su zgradu minirali. župa Kakanj – kapela. župna kuća i vjeronaučna dvorana. GRMAČE.

BOROVIČKE NJIVE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana. Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE. godine potpuno je opljačkana i oštećena. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela.com . Opljačkana od strane A BiH. U drugoj polovici 1993.slobodanpraljak. župa Vareš – kapela i groblje. Potkraj 1993. groblje djelomično oštećeno. godine oštećena granatom. župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. župa Kakanj – kapela.BJELICA. župa Kakanj – kapela. Kapela je opljačkana i devastirana. godine u više navrata oskrvnuta. a početkom 1997. OLOVO. župa Kakanj – kapela. župa Vijaka – filijalna crkva. Ivana Krstitelja i samostan. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR. župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. OĆEVIJE. Kapela je opljačkana i uništena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ .

VAREŠ MAJDAN. župa Kakanj – kapela.09. Nakon okupacije mjesta 13.com . godine crkva je opljačkana i devastirana.06.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. župa Kakanj – kapela.slobodanpraljak. Korpusa Muslimanskih snaga 02. a unutrašnjost devastirana. župa Vareš – filijalna crkva. župa Vareš– filijalna crkva. godine crkva je manje oštećena. VIJAKA. Nakon okupacije mjesta 13. POGAR. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. godine pogođena dvjema tomblonskim minama.06. godine crkva je spaljena. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.1993. župa Vareš – filijalna crkva. Pripadnici 3. U drugoj polovici 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. Kapela je djelomično oštećena. Početkom studenog 1993. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Nakon okupacije mjesta 13.06. Crkva je teško oštećena. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. župa Vareš – filijalna crkva. godine crkva je opljačkana i devastirana. Crkva je teško oštećena. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. PRŽIĆ.1993. a župna kuća opljačkana. SEOCE.

Pripadnici 3.09. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. godine crkva je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN. Petra i Pavla i župna kuća. Crkva je opljačkana i devastirana.1993. Kapela je oštećena a groblje devastirano. župa Kakanj – kapela i groblje. župa Vukanovići – župna crkva sv. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. ŽITELJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Vareš – filijalna crkva. Crkva i groblje je devastirano. župa Kakanj – kapela. Nakon okupacije mjesta 13. Crkva je usljed granatiranja oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI. župa Kakanj – kapela i groblje. župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili.com . Kapela je oštećena a spomenici porušeni. Korpusa Muslimanskih snaga 02.slobodanpraljak. ZGOŠĆA.PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. a župna kuća devastirana. VARDA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI. župa Brajkovići – župna crkva sv.06. Ante i župna kuća.

župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. grobljanska kapela na groblju“Sviba”. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene.1993. Tijekom travnja i svibnja 1993. župa Novi Travnik – filijalna kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. DJAKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. godine crkva je paljenjem uništena. godine crkva i groblje je oštećeno. Od ljeta 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene. Do listopada 1997.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC. grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. Crkva je teško oštećena.06.slobodanpraljak. župa Vareš – filijalna crkva.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE. Opljačkana je ljekarna Caritasa. Dana 03.

1993. Franje Asiškoga i franjevački samostan. župa Guča Gora – groblje. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. Kapela je devastirana i uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. godine. župa Guča Gora – župna crkva sv. Teško oštećena kapela i groblje. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije. župa Dolac – filijalna crkva i groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. GOSPINO VRELO. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. KRALJEVICE. Nakon zauzimanja mjesta 08. Kapela je devastirana. Kapela je devastirana.slobodanpraljak.06. Kapela i groblje je uništeno. HADŽIĆI.com . župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana.

slobodanpraljak. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK.1993. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje.06. MARGETIĆI.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO. crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.com . Kapela i groblje djelomično oštećeno. vjeronaučna dvorana i župna kuća. Nakon zauzimanja mjesta 07. U drugoj polovici 1993. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. Kapela je devastirana. STOJKOVIĆI.grobljanska kapela i groblje. OVČAREVO. župa Ovčarevo – župna crkva sv. župa Ovčarevo . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI. Mihovila Arkanđela i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. Kapela i groblje je devastirano. godine tijekom granatiranja oštećena je crkva. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. župna kuća i vjeronaučna dvorana. Kapela i groblje je oštećeno.

com . Ilije Proroka i župna kuća. župa Rostovo – župna crkva sv. Početkom lipnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Rostovo – filijalna crkva. Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. ŠENKOVIĆI.slobodanpraljak. koncem 1996. Teško devastirana crkva i župna kuća. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. godine miniranjem je uništen zvonik. župa Travnik – župna crkva sv. župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana. Ivana Krstitelja i župna kuća. Crkva je devastirana a župna kuća oštećena.

Crkva je lakše oštećena.com . godine izravno je pogođena granatom. Alojzija. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. Tijekom siječnja 1994. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Groblje lakše oštećeno. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. Kapela i groblje oštećeno.slobodanpraljak. Crkva je devastirana. Lakše devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ. župa Zavidovići – kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. VITEZ. Kapela je opljačkana. ČAJDRAŠ.07. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. župa Vitez – župna crkva sv. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. godine tijekom granatiranja. župa Žepče – groblje. župa Travnik – sjemenišna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. BREZOVO POLJE. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova. župa Jelah – filijalna crkva.1993. Crkva je oštećena 06. Jurja Mučenika i župna kuća.

Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno. i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. župa Maglaj – župna crkva . Josipa i župna kuća. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom. Petra i Pavla i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. župa Zavidovići – župna crkva sv.svetište sv. a groblje lakše oštećeno. kao i ostale zgrade. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.com . a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana. župa Lovnica – župna crkva sv. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća. Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja.slobodanpraljak. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje. župa Žepče – filijalna crkva i groblje. ZAVIDOVIĆI. Lakše oštećeno tijekom granatiranja.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Groblje je oštećeno.PODBREŽJE. Kapela je spaljena. Kapela je opljačkana i devastirana. Vida. Dana 14. župa sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Kapela je oštećena. Ante Padovanskog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . ZENICA . župa sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. Crkva je oštećena tijekom granatiranja.TAVNIK. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Zavidovići – gradsko groblje.com . Josipa – kapela.STRANJANI. godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto.05. Roka. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv. Ilije – filijalna crkva. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje.1993. Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. župa sv. Ilije – kapela sv.slobodanpraljak. župa Zavidovići – Kapela sv. stara i nova župna kuća.

. . .1 19 http://www. .slobodanpraljak. Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991. .Postotak vjernika u BiH 1400.god.com 14 19 91 . 85 . Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0. 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 .god. . – 1450. . . . . .

89% 30.836 614.264.90% 37. 1879. 1948. 1910.123 654.104 3.60% 39. 1895.142 434.20% 32.00% 38.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400. 1948. 1953.48% 24. 1450.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 . 1991.738 1.01% 23.75% 36. 1921.630.31% 22.320.60% 18.25% 31. 1953. 1961.403 891.76% 42.90% 23.88% 34. 1885.40% 42.902. 1961.798 842. 1921. 1991. 1910.000 496.632 612.788 334. 1981.482.248 1.87% 23.406.393. 1931. 1971.057 1. 1921.485 571. 1953. 1981.045 1. 1885. 1910.com 19 91 .70% 20.852 87. 1450.061 440.49% 42.491 758.430 1.49% 43.75% 44. 1948. 1885.slobodanpraljak.665 772.137 586.70% 39.250 673. 1931.92% 32. 750.30% 44. 1879.151 717.562 788.94% 43.033 1.391 265.88% 21. 1931. 1991. 1895. 1971.140 760. 0 448.135. 1450.20% 1400.00% 21.148 1.227 711.08% 19. 30.147 1.40% 1400.24% 30. 1961.40% 17.29% 44.731 1.30% 25.366. 1971.710 548.70% 31. 1879.88% 42.431 557.723 1.918 820.14 http://www.613 492.956 0.000 209.246 825.00% 31. 1895.028. 1981.50% 43.21% 18.

slobodanpraljak.UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.com Ukupno OBJEKTI .

ČINJENICE http://www.slobodanpraljak.com .