Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske.slobodanpraljak.43) 2. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH.(str. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali. godine. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”.PREDGOVOR Dva su pitanja 1. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”. I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200. 4 http://www. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. 3. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. On je. (str.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. Nema dakle laičkog principa. 5. 4. kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990. 1990.000 primjeraka. kao da ih nema. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1. Ovo razlikovanje je važno. nego i izgraditi novu islamsku vlast.com . a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”. niti pitali. Alija Izetbegović.

primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2. A zašto ? Zato jer je u tim selima. sela Uništa i Ravno. širili su ideje humanog ratovanja. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine. Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda.slobodanpraljak. A sve to u okvirima Ustava BiH.700 mudžahedina. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!). 7. tek tada. Tihićev Parteigenosse. I tada. Taj atak. 8. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima. I tako dalje i tome slično. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. A gospodin Tihić. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. 9. kao pripadnici te vojske. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci.6. Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. Bošnjaka i Srba. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u. Alija Izetbegović. On je. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku.com .5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. Ti su politički vođe. Gospodin Tihić. ta agresija. Ostalih 2 – 2. Poginuli su postajali šehidi. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. To je tome tako ! 5 http://www. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. živjelo hrvatsko življe. teritoriju BiH. smatrao hrvatskim problemom. uredno je. nakon što je prošao srpske kazamate. tada MUSLIMANSKOG NARODA.

hladna i smišljena. hladno i smišljeno. povjesničari. A sve to na kraju vodi tome da se obična mala. Laž! Gospodin Sulejman Tihić. udvornički i gospodski šute. ljudi od vjere i nauka vjere. On je. I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma. Slobodan Praljak 6 http://www. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute.. Kukavički šute.slobodanpraljak. Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda. Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”.. i vulgarna i bezočna. istinoljupci. on laže vulgarno.com . a NEWTON i MAX WEBER. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. pred hrvatskim novinarima. radnici i seljaci i studenti. udruge razne. bezočno. ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. član Predsjedništva BiH. gospodin Tihić. glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. tog dana. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti.. intelektualci. na tom mjestu. (pošteni i nepošteni). novinari.Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona.. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). Starčević i KONRAD LORENZ. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti.. europejci. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog. Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje. umjetnici. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno. akademici. političari.

com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.slobodanpraljak.

a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca.Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH .Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu .slobodanpraljak. na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH. nikada niko.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH .com . stranog vojnika. a komali da je pucao ili nekoga povrijedio. http://www.Sulejman Tihić •Terorizam u BiH. međunarodne snage. nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin.Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp. na međunarodnog predstavnika. Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH . civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma.

suprotno politici koju mi vodimo u BiH. bosanski muslimani. uvažavanje drugoga i drugačijega.com . I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. •Bosna i Hercegovina je. možda postoji u Hrvatskoj. oni su europski autohtoni narod. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju. Bosanski narod. no to su sve samo pretpostavke.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . ako se asocira na Bošnjački narod. su najveće žrtve u prošlom ratu. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. oni nemaju te sklonosti. znate. Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno. možda postoji u Njemačkoj. pa tamo gdje je bio uglavnom.slobodanpraljak. Tako da. da BiH nije pogodno tle. To je suprotno našem biću. nije bilo odmazde i osvete. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. nikada nismo posegli za osvetom. HVO. to je rat pokazao. nikada nismo posegli za odmazdom. Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. također http://www.

To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba.com .INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji. nešto i u Srednjoj bosni. al tu su bili sukobi uglavnom.slobodanpraljak. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. http://www.

.

župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu. godine. i ožujka 1997. Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ.PODRUČJE JAJCA BOS.

PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.slobodanpraljak.com .

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a 12.slobodanpraljak. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. župa KONJIC – župna crkva sv. a 12. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC.1992. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu. a od travnja do početka listopada 1993. Ivana Krstitelja i franjevački samostan.05. župa sv. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. god. Uz sakristiju eksplodirala je 21. a od travnja do početka listopada 1993. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.com . godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu.1993.03. Petra i Pavla i franjevački samostan . godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. a od 20. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS.05.12. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu.1993.1993. Petra i Pavla – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA.

slobodanpraljak.RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .com .

Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI. župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje.com . a groblje teško oštećeno. ostali su samo zidovi. Tijekom srpnja i kolovoza 1993. župa Bistrica – župna crkva sv. Terezije i župna kuća. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. Crkva je demolirana. a groblje je uglavnom uništeno. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje.slobodanpraljak. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.

/94. godine spaljena je unutrašnjost crkve. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. a dana 14. S groblja su odneseni nadgrobni križevi. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno. Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid. Ante Padovanskog.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. godine demolirana.slobodanpraljak. Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča.grobljanska kapela.filijalna crkva Srca Marijina.1996. a sve nadgrobne ploče su porušene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO.07. Kapela je opljačkana i teško oštećena.com . župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE. Ivana Krstitelja i groblje. Crkva je tijekom 1993. GRAČANICA-HUMAC. Mihovila i groblje. župa Skopaljska Gračanica . župa Bugojno – župna crkva sv. Kapela je opljačkana i devastirana.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. GRAČANICA-HUMAC. Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.grobljanska kapela. Kapela je u potpunosti uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE.filijalna crkva Srca Marijina. godine. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća. župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE. Crkva je u potpunosti opljačkana. župa Bugojno – filijalna crkva.slobodanpraljak. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Ante Padovanskoga. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. a župna kuča je opljačkana i spaljena. a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. župa Skopaljska Gračanica . župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve. župa Bugojno – filijalna crkva sv.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. Dom sv. a župna kuča je opljačkana i spaljena. godine teško oštećena granatiranjem. do 31.10. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Ante. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA.1992.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa. U vremenu od 23. župa Skopaljska Gračanica . godine. Kuća je opljačkana i spaljena. župa Bistricagrobljanska kapela i groblje.02.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.12.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE.1993.com .slobodanpraljak. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. župa Gornji Vakuf – dom sv.Ante je granatiran i spaljen 05. Kapela je djelomično devastirana.

Kapela i groblje je jako devastirano. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni. Crkva je teško devastirana.03. godine.000 knjiga. župa Skopaljska Gračanica Bistrica . godine teško je oštećeno groblje. župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA.župna crkva sv. župa Kandija . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA. te ponovo 1996. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA. Kapela je devastirana. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. Kapela i groblje je djelomično oštećena. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov. a 01. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.kapela i groblje. a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika. LUŽANI.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA.slobodanpraljak.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”. župa Kandija .kapela i mjesno groblje.com . Kapela i groblje je lakše oštećeno. Ilije i župna kuća. župa Bistrica .

godine oštećena travnju 1993. do 25. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. Nikole Tavelića. župa Kiseljak – filijalna crkva. župa Busovača – filijalna crkva sv. godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. godine granatiranjem oštećena je crkva.1993.grobljanska kapela. a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI.župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.slobodanpraljak. U vremenu od 02. KAĆUNI.12. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. godine granatiranjem je crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE. Od 25. župa Gornji Vakuf – kapela. Crkva je oštećena. 07. župa Deževice – grobljanska VOLJICE. Ante Padovanskog.1993. Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv. Crkva je devastirana. Ante. oštećenja. oštećena granatiranjem. a nadgrobni spomenici su porušeni.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf .09.1993. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13. BUSOVAČA. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća. Crkva je devastirana. do 15. U župna kuća. a cjelokupan inventar je opljačkan. Kapela je opljačkana i devastirana. Oštećena tijekom granatiranja. župa Fojnica . U travnju 1993.01. župa Busovača – župna crkva sv.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. Ilije Proroka. godine. ZABRĐE.1993. župa Busovača – grobljanska kapela i groblje.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. U vremenu od 18. i 31. župa Doljani – grobljanske kapele. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. župa Kiseljak – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ. župa Gromiljak – grobljanska kapela.com .04. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.12. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula. granatiranjem crkva je oštećena.01. Crkva je srednje devastirana. Koncem srpnja 1993. župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva. do 31. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI.slobodanpraljak. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje. LIJEŠEVO. Kapela je spaljena između 25. godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene. PROSJE. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI.

župa Uzdol – kapela sv. župa Obri–filijalna crkva. župa Obri – zavjetna kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Ante. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni. župa Gračac–filijalna crkva. Sredinom 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. godine crkva je u potpunosti uništena. župa Doljani – groblje.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI. KOSNE LUKE. PROZOR. Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana. Znatnije je oštećena. Oštećena usljed granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. župa Uzdol – župna crkva sv. a tako i župna kuća. Ivana Krstitelja i župna kuća.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO.slobodanpraljak. Koncem srpnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA. godine. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. Ive. župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća.

05. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena. Crkvu je u potpunosti opljačkana. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele. prostor župe Podhum/Žitače . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI. ŽITAČE.10. Župna kuća i dom su devastirani.1993.10. U vremenu od 02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. do 02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE. župa Solakova Kula–župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA.1993.1993. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova. Kapela je djelomično oštećena.05.župna crkva sv.slobodanpraljak. do 02. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine crkva je devastirana i opljačkana.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ. župa Kakanj – kapela. Nakon okupacije mjesta 13.PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI.com . godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele. U vremenu od 02. Ilije Proroka. a kipove svetaca obezglavili. Ante Padovanskoga. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.

Tijekom listopada/studenog 1993. knjižnica i sav inventar. župna kuća i vjeronaučna dvorana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Kapela je devastirana i ukradeno zvono. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA. Župna kuća je u potpunosti uništena. župa Kakanj – kapela. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA. spaljen župni arhiv. BULČIĆI. Župni centar opljačkan i devastiran. Kapela je djelomično oštećena.com . GRMAČE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC.slobodanpraljak. župa Vareš – filijalna crkva. DUBOŠTICA. župa Kakanj – kapela. Kapela je oštećena. župa Borovica – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. a potom su zgradu minirali. CRNAČ.06. Nakon okupacije mjesta 13. Kapela je opljačkana a potom spaljena.1993. Kapela je djelomično oštećena. Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. godine crkva je spaljena. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC.

BJELICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. groblje djelomično oštećeno. župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. godine potpuno je opljačkana i oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR. OĆEVIJE. Opljačkana od strane A BiH.com . Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili. župa Kakanj – kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ . župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. a početkom 1997. Kapela je opljačkana i uništena. godine u više navrata oskrvnuta. Ivana Krstitelja i samostan. župa Vareš – kapela i groblje. BOROVIČKE NJIVE.slobodanpraljak. Kapela je opljačkana i devastirana. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela. U drugoj polovici 1993. župa Vijaka – filijalna crkva. godine oštećena granatom. OLOVO. župa Kakanj – kapela. Potkraj 1993. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana.

slobodanpraljak. godine crkva je opljačkana i devastirana. župa Kakanj – kapela.1993. a unutrašnjost devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. SEOCE. Kapela je djelomično oštećena.1993. Crkva je teško oštećena. POGAR. župa Vareš – filijalna crkva. godine crkva je manje oštećena. godine crkva je opljačkana i devastirana. župa Kakanj – kapela. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. VIJAKA. Nakon okupacije mjesta 13. godine pogođena dvjema tomblonskim minama. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Vareš – filijalna crkva. župa Vareš – filijalna crkva.1993. VAREŠ MAJDAN. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. U drugoj polovici 1993. Crkva je teško oštećena.06. PRŽIĆ. Pripadnici 3. Korpusa Muslimanskih snaga 02. a župna kuća opljačkana. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili.06. župa Vareš– filijalna crkva. godine crkva je spaljena.1993.09. Početkom studenog 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.06.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. Nakon okupacije mjesta 13. Nakon okupacije mjesta 13.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.

godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. godine crkva je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI. župa Vukanovići – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN. Korpusa Muslimanskih snaga 02. Pripadnici 3. Nakon okupacije mjesta 13.slobodanpraljak.1993. župa Brajkovići – župna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. VARDA. Petra i Pavla i župna kuća. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Crkva je opljačkana i devastirana.09. župa Kakanj – kapela i groblje.com . župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje. a župna kuća devastirana. župa Vareš – filijalna crkva. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. Crkva je usljed granatiranja oštećena. Ante i župna kuća. ZGOŠĆA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. župa Kakanj – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI.1993. Kapela je oštećena a groblje devastirano. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva i groblje je devastirano. župa Kakanj – kapela. Kapela je oštećena a spomenici porušeni.06. ŽITELJ.

Crkva je teško oštećena. Dana 03. godine crkva i groblje je oštećeno. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene. DJAKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. godine crkva je paljenjem uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.06. Od ljeta 1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA. župa Vareš – filijalna crkva. Do listopada 1997. župa Novi Travnik – filijalna kapela. Kapela je devastirana. Tijekom travnja i svibnja 1993.slobodanpraljak. župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE. grobljanska kapela na groblju“Sviba”.com . grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. Opljačkana je ljekarna Caritasa.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA.com . HADŽIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. župa Guča Gora – župna crkva sv. Kapela i groblje je uništeno. Franje Asiškoga i franjevački samostan. župa Dolac – filijalna crkva i groblje. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. KRALJEVICE. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika. godine.06. župa Guča Gora – groblje.slobodanpraljak. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije. godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Kapela je devastirana i uništena. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno. Kapela je devastirana. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.1993. GOSPINO VRELO. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Teško oštećena kapela i groblje. Kapela je devastirana. Nakon zauzimanja mjesta 08.

MARGETIĆI. STOJKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. U drugoj polovici 1993. župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. vjeronaučna dvorana i župna kuća. župna kuća i vjeronaučna dvorana. župa Ovčarevo – župna crkva sv. Kapela i groblje je devastirano.1993. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE. Nakon zauzimanja mjesta 07. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. godine tijekom granatiranja oštećena je crkva. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK. Kapela i groblje je oštećeno. Kapela i groblje djelomično oštećeno. župa Ovčarevo .06. Mihovila Arkanđela i župna kuća.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. OVČAREVO. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI. Kapela je devastirana. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje.com .grobljanska kapela i groblje.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ. župa Travnik – župna crkva sv. župa Rostovo – filijalna crkva. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Rostovo – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana. Ilije Proroka i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Teško devastirana crkva i župna kuća. ŠENKOVIĆI. koncem 1996. Ivana Krstitelja i župna kuća. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK.com . župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana.slobodanpraljak. godine miniranjem je uništen zvonik. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena. Početkom lipnja 1993. Crkva je devastirana a župna kuća oštećena. Kapela je devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. Kapela je opljačkana. Crkva je devastirana. Tijekom siječnja 1994.slobodanpraljak. župa Zavidovići – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ. Groblje lakše oštećeno. Kapela i groblje oštećeno. Alojzija. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. Crkva je lakše oštećena. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. VITEZ.com . Jurja Mučenika i župna kuća.1993.07. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. župa Travnik – sjemenišna crkva sv. godine tijekom granatiranja. Crkva je oštećena 06. župa Jelah – filijalna crkva. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. župa Vitez – župna crkva sv. ČAJDRAŠ. godine izravno je pogođena granatom. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Žepče – groblje. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova. Lakše devastirana. BREZOVO POLJE.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA. Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja. Lakše oštećeno tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. kao i ostale zgrade. a groblje lakše oštećeno. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje.com . i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. župa Lovnica – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. Josipa i župna kuća. župa Maglaj – župna crkva . Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom. ZAVIDOVIĆI. Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno. župa Zavidovići – župna crkva sv. Petra i Pavla i župna kuća.svetište sv. a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. župa Žepče – filijalna crkva i groblje.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

TAVNIK. župa sv. Ante Padovanskog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI.1993. ZENICA .com . godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto. Kapela je oštećena. Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv. Vida. župa Zavidovići – gradsko groblje. Groblje je oštećeno. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje. Ilije – filijalna crkva. Kapela je spaljena.05.STRANJANI. Dana 14. župa sv. župa sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. Roka. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Zavidovići – Kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . Ilije – kapela sv. stara i nova župna kuća. Josipa – kapela. Kapela je opljačkana i devastirana.slobodanpraljak.PODBREŽJE.

god. Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0. . . . 85 . .com 14 19 91 .Postotak vjernika u BiH 1400. 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 .1 19 http://www.slobodanpraljak. . . . – 1450. . Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991.god. . . .

90% 23.50% 43.88% 34. 1961.90% 37.76% 42.403 891. 1879.00% 21.366.738 1.710 548.70% 31.60% 18.482. 1910.320.88% 21. 1450.248 1. 1961.slobodanpraljak.70% 20. 1953.14 http://www. 1921.061 440.485 571.89% 30. 1981.562 788.00% 31.137 586.135. 1971. 1971.033 1.com 19 91 . 1953.632 612. 1879. 0 448.92% 32.29% 44.30% 25.49% 42. 1931.104 3.406. 1450.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 .140 760. 1895. 1931.88% 42.430 1. 1953.028.60% 39.391 265.31% 22.94% 43. 30. 1910.142 434. 1895.246 825. 1921.151 717.613 492. 750.30% 44.798 842.000 496.70% 39. 1961.227 711.630. 1895. 1948.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400. 1991.731 1.723 1.20% 32.00% 38.956 0. 1948.836 614.918 820. 1885.057 1.788 334.87% 23.250 673.49% 43. 1981. 1931.20% 1400.75% 44. 1450.21% 18.75% 36. 1879. 1910.045 1.147 1. 1991.491 758. 1885.25% 31.40% 17.902.393.264.148 1.665 772. 1921.01% 23.08% 19.40% 1400.431 557.852 87.123 654. 1981. 1971. 1885.24% 30.000 209.48% 24. 1948.40% 42. 1991.

slobodanpraljak.com Ukupno OBJEKTI .UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.

com .ČINJENICE http://www.slobodanpraljak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful