Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

kao da ih nema. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”. 1990. (str. 3.43) 2. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. On je. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”.(str. a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”. On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske.slobodanpraljak. 5. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku. Alija Izetbegović. kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990. Ovo razlikovanje je važno. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. godine. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”.000 primjeraka. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH.PREDGOVOR Dva su pitanja 1. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali. nego i izgraditi novu islamsku vlast. niti pitali. I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200. 4.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. 4 http://www. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet.com . Nema dakle laičkog principa.

Gospodin Tihić. To je tome tako ! 5 http://www. živjelo hrvatsko življe. Tihićev Parteigenosse. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku. I tako dalje i tome slično. ta agresija. A sve to u okvirima Ustava BiH. 8. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!).5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. Poginuli su postajali šehidi. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u. širili su ideje humanog ratovanja. vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. uredno je. nakon što je prošao srpske kazamate. Alija Izetbegović. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić. On je. 9.6. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. 7. Bošnjaka i Srba.700 mudžahedina. A zašto ? Zato jer je u tim selima. Ostalih 2 – 2. kao pripadnici te vojske. I tada. sela Uništa i Ravno. A gospodin Tihić. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. teritoriju BiH. tada MUSLIMANSKOG NARODA. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda. primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2. Taj atak.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu. Ti su politički vođe. tek tada. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine.com . Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva.slobodanpraljak. smatrao hrvatskim problemom. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci.

slobodanpraljak.com . bezočno. povjesničari. udruge razne. glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti. gospodin Tihić. udvornički i gospodski šute. I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute. na tom mjestu. istinoljupci. umjetnici. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara. europejci. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). a NEWTON i MAX WEBER. tog dana. radnici i seljaci i studenti. A sve to na kraju vodi tome da se obična mala. Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda. novinari. i vulgarna i bezočna.. Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje. član Predsjedništva BiH.. akademici. intelektualci.. hladno i smišljeno. Laž! Gospodin Sulejman Tihić. Starčević i KONRAD LORENZ. on laže vulgarno. On je. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti. hladna i smišljena. (pošteni i nepošteni). Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog. političari... ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. Kukavički šute. ljudi od vjere i nauka vjere. Slobodan Praljak 6 http://www. pred hrvatskim novinarima. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti.Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno.

Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.slobodanpraljak.com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .

a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca.Sulejman Tihić •Terorizam u BiH. stranog vojnika.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH . a komali da je pucao ili nekoga povrijedio. nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin.Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH .Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp. http://www. na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH.com .slobodanpraljak. na međunarodnog predstavnika. Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH . civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma.Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu . međunarodne snage. nikada niko.

nikada nismo posegli za odmazdom. također http://www.com .INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno. ako se asocira na Bošnjački narod. HVO. nikada nismo posegli za osvetom.slobodanpraljak. možda postoji u Hrvatskoj. no to su sve samo pretpostavke. uvažavanje drugoga i drugačijega. oni su europski autohtoni narod. znate. možda postoji u Njemačkoj. Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno. Bosanski narod. •Bosna i Hercegovina je. suprotno politici koju mi vodimo u BiH. I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. to je rat pokazao. su najveće žrtve u prošlom ratu. pa tamo gdje je bio uglavnom. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. bosanski muslimani. oni nemaju te sklonosti. da BiH nije pogodno tle. To je suprotno našem biću. Tako da. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. nije bilo odmazde i osvete.

slobodanpraljak. To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj.com . http://www. nešto i u Srednjoj bosni.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. al tu su bili sukobi uglavnom. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba.

.

Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996. GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ. i ožujka 1997. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu. godine.PODRUČJE JAJCA BOS.

com .slobodanpraljak.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.

com . Petra i Pavla i franjevački samostan . Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. a od travnja do početka listopada 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.05.slobodanpraljak.1993. župa sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu. Petra i Pavla – župna crkva sv. a od travnja do početka listopada 1993.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. a 12. župa KONJIC – župna crkva sv.05. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.1993.12.1992. a od 20. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC. godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga.1993. a 12. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.03. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu. Uz sakristiju eksplodirala je 21. god.

slobodanpraljak.RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.com .PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .

župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje.slobodanpraljak. župa Bistrica – župna crkva sv. Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje. Crkva je demolirana.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI. Terezije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. ostali su samo zidovi. Kapela je devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA. a groblje je uglavnom uništeno. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. a groblje teško oštećeno. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana. Tijekom srpnja i kolovoza 1993.

Kapela je opljačkana i devastirana. župa Bugojno – grobljanska kapela sv.filijalna crkva Srca Marijina. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno. Ante Padovanskog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA. a sve nadgrobne ploče su porušene. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO. GRAČANICA-HUMAC. župa Bugojno – župna crkva sv. Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča.com . Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid. Ivana Krstitelja i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE.slobodanpraljak.1996. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a dana 14.grobljanska kapela.07. godine spaljena je unutrašnjost crkve. S groblja su odneseni nadgrobni križevi.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. župa Skopaljska Gračanica . Kapela je opljačkana i teško oštećena. Crkva je tijekom 1993. župa Skopaljska Gračanica . Mihovila i groblje./94. godine demolirana.

Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. župa Bugojno – filijalna crkva.filijalna crkva Srca Marijina. župa Skopaljska Gračanica .slobodanpraljak.grobljanska kapela. GRAČANICA-HUMAC. župa Bugojno – filijalna crkva sv. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je u potpunosti opljačkana. Kapela je u potpunosti uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. a župna kuča je opljačkana i spaljena. godine.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. Ante Padovanskoga. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA. župa Skopaljska Gračanica .com .

com .1993.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE.slobodanpraljak. Ante. župa Gornji Vakuf – dom sv. Kuća je opljačkana i spaljena. župa Bistricagrobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.02. do 31. a župna kuča je opljačkana i spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC. godine teško oštećena granatiranjem. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog.12. Dom sv. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.10. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Kapela je djelomično devastirana.1992. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA.Ante je granatiran i spaljen 05. župa Skopaljska Gračanica . godine.1993. U vremenu od 23. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća.

000 knjiga.03. Kapela i groblje je lakše oštećeno. Crkva je teško devastirana. župa Bistrica . a 01.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA. Kapela i groblje je jako devastirano. župa Kandija .kapela i mjesno groblje. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.župna crkva sv. župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni. LUŽANI.slobodanpraljak. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA. župa Kandija . godine teško je oštećeno groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA. župa Skopaljska Gračanica Bistrica . Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA. godine. a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika.kapela i groblje. te ponovo 1996.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. Ilije i župna kuća.1993. Kapela i groblje je djelomično oštećena.

godine granatiranjem oštećena je crkva. a nadgrobni spomenici su porušeni. Nikole Tavelića. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća.grobljanska kapela. Oštećena tijekom granatiranja. godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. župa Busovača – filijalna crkva sv. do 25. a cjelokupan inventar je opljačkan. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. 07. Crkva je oštećena.01. Crkva je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI.1993. Od 25. U vremenu od 02. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. župa Kiseljak – filijalna crkva. Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv. oštećena granatiranjem. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE.1993. Kapela je opljačkana i devastirana.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf . oštećenja. župa Busovača – župna crkva sv. a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. KAĆUNI. župa Gornji Vakuf – kapela.župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan. BUSOVAČA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO. Crkva je devastirana.12. župa Fojnica . U travnju 1993.1993. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. Ante Padovanskog. U župna kuća. župa Deževice – grobljanska VOLJICE. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO.com . do 15.09. godine oštećena travnju 1993. Ante. godine granatiranjem je crkva.

godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje. LIJEŠEVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. godine. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. župa Gromiljak – grobljanska kapela. Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. Crkva je srednje devastirana. Kapela je spaljena između 25. ZABRĐE.com .01. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI.1993. župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula. granatiranjem crkva je oštećena. Ilije Proroka. župa Busovača – grobljanska kapela i groblje.slobodanpraljak. PROSJE.12.04. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.1993. župa Kiseljak – župna crkva sv. župa Doljani – grobljanske kapele. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. Koncem srpnja 1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. i 31. U vremenu od 18. do 31. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. KOSNE LUKE. župa Doljani – groblje. Koncem srpnja 1993. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni. župa Gračac–filijalna crkva. Sredinom 1993. župa Obri – zavjetna kapela sv. godine crkva je u potpunosti uništena. Znatnije je oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA.slobodanpraljak. župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. godine. Ante. Oštećena usljed granatiranja. župa Obri–filijalna crkva. Ive. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI. Ivana Krstitelja i župna kuća. PROZOR.com . a tako i župna kuća. Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. župa Uzdol – kapela sv. župa Uzdol – župna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO.

06.10.10. Nakon okupacije mjesta 13. Ilije Proroka. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele. župa Kakanj – kapela.župna crkva sv. a kipove svetaca obezglavili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE.PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Kapela je djelomično oštećena.05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI. župa Solakova Kula–župna crkva sv. U vremenu od 02. do 02. Crkvu je u potpunosti opljačkana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. do 02. Ante Padovanskoga. ŽITAČE. godine crkva je devastirana i opljačkana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.slobodanpraljak. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena.1993.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ. Župna kuća i dom su devastirani. godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele.05. prostor župe Podhum/Žitače . U vremenu od 02. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova.1993.

Tijekom listopada/studenog 1993. župa Kakanj – kapela. Nakon okupacije mjesta 13. župa Kakanj – kapela. Župni centar opljačkan i devastiran. Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. župa Borovica – grobljanska kapela. Kapela je oštećena. župna kuća i vjeronaučna dvorana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. DUBOŠTICA. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta. župa Kakanj – kapela. CRNAČ.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC. Kapela je devastirana i ukradeno zvono. župa Kakanj – kapela.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA. spaljen župni arhiv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC. godine crkva je spaljena. Kapela je djelomično oštećena. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. Kapela je djelomično oštećena.com . Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. knjižnica i sav inventar. župa Kakanj – kapela. a potom su zgradu minirali. Kapela je opljačkana a potom spaljena. Župna kuća je u potpunosti uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. GRMAČE. župa Vareš – filijalna crkva. BULČIĆI.

slobodanpraljak. OĆEVIJE. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana. a početkom 1997. U drugoj polovici 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR. Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela. groblje djelomično oštećeno. Ivana Krstitelja i samostan. Kapela je opljačkana i devastirana. godine u više navrata oskrvnuta. OLOVO. BOROVIČKE NJIVE. godine potpuno je opljačkana i oštećena.com . Opljačkana od strane A BiH. Potkraj 1993. župa Vareš – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ . župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. godine oštećena granatom. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. Kapela je opljačkana i uništena. župa Kakanj – kapela. župa Vijaka – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA.BJELICA. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine pogođena dvjema tomblonskim minama. Nakon okupacije mjesta 13. Nakon okupacije mjesta 13. SEOCE.1993. VIJAKA. Crkva je teško oštećena. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine crkva je manje oštećena. PRŽIĆ. župa Vareš – filijalna crkva. župa Vareš– filijalna crkva.06. godine crkva je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. a unutrašnjost devastirana. a župna kuća opljačkana. župa Kakanj – kapela. župa Vareš – filijalna crkva. Kapela je djelomično oštećena. godine crkva je spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.06. Nakon okupacije mjesta 13. U drugoj polovici 1993.09.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. godine crkva je opljačkana i devastirana.slobodanpraljak.com . POGAR. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. VAREŠ MAJDAN.1993. Pripadnici 3. župa Vareš – filijalna crkva. Korpusa Muslimanskih snaga 02. Crkva je teško oštećena. Početkom studenog 1993.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela.06.

a župna kuća devastirana. Petra i Pavla i župna kuća. Pripadnici 3. ŽITELJ.slobodanpraljak. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. godine crkva je opljačkana i devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje. župa Brajkovići – župna crkva sv. Korpusa Muslimanskih snaga 02. Kapela je oštećena a groblje devastirano. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.06.1993. Ante i župna kuća. župa Vukanovići – župna crkva sv. župa Kakanj – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. Crkva je usljed granatiranja oštećena. Kapela je oštećena a spomenici porušeni. Nakon okupacije mjesta 13. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela. Crkva je opljačkana i devastirana.1993. Crkva i groblje je devastirano. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI.09. VARDA. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. ZGOŠĆA. župa Kakanj – kapela i groblje.com . župa Vareš – filijalna crkva.

Opljačkana je ljekarna Caritasa. Od ljeta 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA. Crkva je teško oštećena.com . Kapela je devastirana. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene. Dana 03. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene. grobljanska kapela na groblju“Sviba”.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE. župa Novi Travnik – filijalna kapela. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. godine crkva je paljenjem uništena.slobodanpraljak. Tijekom travnja i svibnja 1993. Do listopada 1997.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC. župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ.1993. godine crkva i groblje je oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE. grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. župa Vareš – filijalna crkva. DJAKOVIĆI.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ.06. Teško oštećena kapela i groblje. Nakon zauzimanja mjesta 08. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Franje Asiškoga i franjevački samostan. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije. župa Dolac – filijalna crkva i groblje.com . Kapela i groblje je uništeno. HADŽIĆI. Kapela je devastirana i uništena. župa Guča Gora – groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA. župa Novi Travnik – grobljanska kapela.slobodanpraljak. godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela je devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. KRALJEVICE. župa Guča Gora – župna crkva sv. GOSPINO VRELO. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno.1993. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. godine.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO. STOJKOVIĆI. U drugoj polovici 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela i groblje djelomično oštećeno. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. Mihovila Arkanđela i župna kuća. župna kuća i vjeronaučna dvorana. godine tijekom granatiranja oštećena je crkva. OVČAREVO. župa Ovčarevo – župna crkva sv. MARGETIĆI. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. Nakon zauzimanja mjesta 07. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje.grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI. Kapela i groblje je devastirano. vjeronaučna dvorana i župna kuća.1993. Kapela i groblje je oštećeno.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE.slobodanpraljak.06. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. Kapela je devastirana. župa Ovčarevo . crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća.com . župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK.

Crkva je devastirana a župna kuća oštećena. Kapela je devastirana. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena. župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana. Ilije Proroka i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. Ivana Krstitelja i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. ŠENKOVIĆI. župa Rostovo – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.com . koncem 1996. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE. godine miniranjem je uništen zvonik. župa Travnik – župna crkva sv. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća.slobodanpraljak. župa Rostovo – filijalna crkva. Teško devastirana crkva i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. Početkom lipnja 1993.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova.com . godine izravno je pogođena granatom.1993. župa Travnik – sjemenišna crkva sv. BREZOVO POLJE. Kapela i groblje oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. Lakše devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. Crkva je devastirana. Jurja Mučenika i župna kuća. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. Tijekom siječnja 1994. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. Alojzija. Crkva je oštećena 06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. župa Jelah – filijalna crkva. godine tijekom granatiranja. župa Zavidovići – kapela. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. župa Vitez – župna crkva sv.07. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela je opljačkana. Crkva je lakše oštećena. VITEZ.slobodanpraljak. župa Žepče – groblje. Groblje lakše oštećeno. ČAJDRAŠ.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća. Lakše oštećeno tijekom granatiranja.svetište sv. a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice. Josipa i župna kuća. i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje. Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja. a groblje lakše oštećeno. župa Žepče – filijalna crkva i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom. župa Maglaj – župna crkva . ZAVIDOVIĆI.slobodanpraljak. Petra i Pavla i župna kuća.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. kao i ostale zgrade. župa Zavidovići – župna crkva sv. Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana. župa Lovnica – župna crkva sv.

Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA .TAVNIK. župa sv.05. ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv. Kapela je spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. župa Zavidovići – Kapela sv. Vida. župa sv. Ilije – filijalna crkva.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. Josipa – kapela. Groblje je oštećeno. Dana 14.slobodanpraljak.STRANJANI. Roka. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. stara i nova župna kuća. Kapela je opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . župa Zavidovići – gradsko groblje. župa sv.PODBREŽJE. Kapela je oštećena. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Ilije – kapela sv. ZENICA . Ante Padovanskog.com .

god. .1 19 http://www. 85 . . Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991. . 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 . .Postotak vjernika u BiH 1400.slobodanpraljak. . .com 14 19 91 . . . . Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0. – 1450.god. . .

491 758.902.00% 31.000 496.123 654.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400.246 825. 1953.08% 19.01% 23. 1971.88% 42.20% 32.061 440. 1879.148 1.92% 32. 750.25% 31. 1991.94% 43. 1981.49% 42.227 711.40% 42.00% 21. 30.31% 22.147 1. 1879.665 772.76% 42.30% 44.49% 43.391 265. 1921.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 .630.70% 20. 1961. 1931. 1971. 1921. 1931.135.723 1. 1981. 1879. 1895.836 614.88% 34.24% 30.028.slobodanpraljak. 1948. 1885.033 1. 1948.30% 25. 1895.403 891.613 492. 1953.057 1.40% 1400. 1450.20% 1400.393.248 1.29% 44.89% 30.14 http://www. 1910.88% 21.788 334.75% 44.com 19 91 . 1961. 1910. 1991. 0 448.431 557.045 1. 1991.137 586.151 717.60% 39.798 842.731 1.40% 17.485 571. 1450.142 434.60% 18.264.366. 1948.70% 31.710 548.632 612.430 1. 1971.406.482.140 760.90% 23.87% 23. 1885.48% 24.250 673. 1895.70% 39.320.956 0.918 820.00% 38. 1961.000 209.21% 18. 1981.852 87.75% 36. 1910. 1921.562 788. 1931.90% 37. 1953. 1885.738 1.50% 43.104 3. 1450.

slobodanpraljak.com Ukupno OBJEKTI .UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.

slobodanpraljak.com .ČINJENICE http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful