Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

3. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”.slobodanpraljak. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. On je. (str. 4 http://www. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet.com . kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990. Ovo razlikovanje je važno. 5. niti pitali. On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske. Nema dakle laičkog principa. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2. a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”. I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200.PREDGOVOR Dva su pitanja 1.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora.000 primjeraka. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH. nego i izgraditi novu islamsku vlast. 4. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali.(str. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. 1990. godine.43) 2. Alija Izetbegović. kao da ih nema.

I tada. Ti su politički vođe. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. A sve to u okvirima Ustava BiH. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci.com .6. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. 9. Alija Izetbegović. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. smatrao hrvatskim problemom. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. kao pripadnici te vojske. A gospodin Tihić.slobodanpraljak. To je tome tako ! 5 http://www. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1. Gospodin Tihić. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!). Ostalih 2 – 2. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku.700 mudžahedina. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva.5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu. A zašto ? Zato jer je u tim selima. Tihićev Parteigenosse. Bošnjaka i Srba. teritoriju BiH. primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. Taj atak. 8. sela Uništa i Ravno. vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima. tek tada. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine. uredno je. živjelo hrvatsko življe. nakon što je prošao srpske kazamate. 7. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić. Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. On je. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u. tada MUSLIMANSKOG NARODA. I tako dalje i tome slično. širili su ideje humanog ratovanja. Poginuli su postajali šehidi. ta agresija.

ljudi od vjere i nauka vjere. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž. istinoljupci. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno. pred hrvatskim novinarima. ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. član Predsjedništva BiH. novinari. Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda.. političari.slobodanpraljak. Slobodan Praljak 6 http://www. europejci. umjetnici. gospodin Tihić. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti. udvornički i gospodski šute. On je.. na tom mjestu.. Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje. akademici. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). Starčević i KONRAD LORENZ. (pošteni i nepošteni).Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara.. Laž! Gospodin Sulejman Tihić.com . glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. on laže vulgarno. radnici i seljaci i studenti. I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma. hladno i smišljeno. hladna i smišljena. povjesničari. Kukavički šute. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog.. udruge razne. A sve to na kraju vodi tome da se obična mala. i vulgarna i bezočna. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. bezočno. a NEWTON i MAX WEBER. Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”. tog dana. intelektualci. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute.

Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.slobodanpraljak.com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .

Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH . Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH . na međunarodnog predstavnika.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH . a komali da je pucao ili nekoga povrijedio. međunarodne snage. nikada niko.Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp. http://www.com . civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma. a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca. stranog vojnika. na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH.slobodanpraljak.Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu .Sulejman Tihić •Terorizam u BiH. nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin.

Bosanski narod. da BiH nije pogodno tle. ako se asocira na Bošnjački narod. također http://www. HVO.slobodanpraljak. bosanski muslimani. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. oni su europski autohtoni narod. no to su sve samo pretpostavke. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju. To je suprotno našem biću. pa tamo gdje je bio uglavnom. uvažavanje drugoga i drugačijega. nikada nismo posegli za osvetom. I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. •Bosna i Hercegovina je.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. to je rat pokazao. Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno.com . znate. možda postoji u Njemačkoj. nikada nismo posegli za odmazdom. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. suprotno politici koju mi vodimo u BiH. možda postoji u Hrvatskoj. Tako da. nije bilo odmazde i osvete. oni nemaju te sklonosti.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni. su najveće žrtve u prošlom ratu. Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno.

al tu su bili sukobi uglavnom.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji.com . http://www. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. nešto i u Srednjoj bosni. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba.slobodanpraljak. To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj.

.

godine. GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . i ožujka 1997.PODRUČJE JAJCA BOS. Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996. župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu.

com .PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.slobodanpraljak.

PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. Uz sakristiju eksplodirala je 21.12.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA.com . župa sv.03. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu. a 12. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC.05. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu. Petra i Pavla – župna crkva sv. a 12. Petra i Pavla i franjevački samostan . godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.1992.slobodanpraljak. župa KONJIC – župna crkva sv. god. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.1993. godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga. a od 20. a od travnja do početka listopada 1993.1993. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. a od travnja do početka listopada 1993.05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS.

slobodanpraljak.RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .com .

Tijekom srpnja i kolovoza 1993. župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. a groblje teško oštećeno. Kapela je devastirana. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. ostali su samo zidovi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.slobodanpraljak. a groblje je uglavnom uništeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje. Crkva je demolirana.com . Terezije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI. župa Bistrica – župna crkva sv. Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA. S groblja su odneseni nadgrobni križevi. Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid. GRAČANICA-HUMAC.1996. župa Skopaljska Gračanica .grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. Ante Padovanskog. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a dana 14./94.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO.07.com . godine demolirana. Mihovila i groblje. župa Bugojno – župna crkva sv. godine spaljena je unutrašnjost crkve. Crkva je tijekom 1993. Kapela je opljačkana i teško oštećena. Ivana Krstitelja i groblje.filijalna crkva Srca Marijina. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. a sve nadgrobne ploče su porušene. Kapela je opljačkana i devastirana.slobodanpraljak. župa Skopaljska Gračanica .

PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. godine. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE. Ante Padovanskoga. župa Bugojno – filijalna crkva. Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Skopaljska Gračanica . GRAČANICA-HUMAC. Crkva je u potpunosti opljačkana. župa Bugojno – filijalna crkva sv.grobljanska kapela. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća. župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE.slobodanpraljak. Kapela je u potpunosti uništena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve.com . a župna kuča je opljačkana i spaljena. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.filijalna crkva Srca Marijina.

župa Skopaljska Gračanica . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Ante. Kuća je opljačkana i spaljena.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC.1992. župa Gornji Vakuf – dom sv. a župna kuča je opljačkana i spaljena.1993. godine teško oštećena granatiranjem. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.12. župa Bistricagrobljanska kapela i groblje.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. U vremenu od 23.10. Dom sv. do 31.02.Ante je granatiran i spaljen 05.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. Kapela je djelomično devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA. godine.

a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika. župa Bistrica .com . Kapela je devastirana. Crkva je teško devastirana. Kapela i groblje je djelomično oštećena.000 knjiga. Ilije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA. Kapela i groblje je jako devastirano. Kapela i groblje je lakše oštećeno. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. župa Kandija . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA. LUŽANI. godine teško je oštećeno groblje.župna crkva sv. te ponovo 1996. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”.kapela i groblje. župa Skopaljska Gračanica Bistrica .03. župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje. župa Kandija . a 01.kapela i mjesno groblje. godine.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

1993. župa Fojnica . župa Gornji Vakuf – kapela. Od 25. U travnju 1993. KAĆUNI. Crkva je devastirana.slobodanpraljak.grobljanska kapela. Crkva je devastirana. župa Deževice – grobljanska VOLJICE. Nikole Tavelića.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf .09. godine granatiranjem oštećena je crkva. U župna kuća. oštećenja. a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. a cjelokupan inventar je opljačkan.01. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI. godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. U vremenu od 02.12.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO. župa Busovača – župna crkva sv.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE. Oštećena tijekom granatiranja. do 15.1993.župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan. Ante Padovanskog. do 25. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća. župa Kiseljak – filijalna crkva. Ante. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. oštećena granatiranjem. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO. a nadgrobni spomenici su porušeni. godine oštećena travnju 1993. BUSOVAČA. Crkva je oštećena. župa Busovača – filijalna crkva sv. Kapela je opljačkana i devastirana. Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13. godine granatiranjem je crkva. 07.

Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. PROSJE. godine. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje.1993. LIJEŠEVO. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula. župa Kiseljak – župna crkva sv. župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva. Koncem srpnja 1993. granatiranjem crkva je oštećena. župa Gromiljak – grobljanska kapela. župa Doljani – grobljanske kapele.1993. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. ZABRĐE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI. i 31. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI. godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. Kapela je spaljena između 25. U vremenu od 18.com . župa Busovača – grobljanska kapela i groblje.04. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. do 31.01. Ilije Proroka.12.slobodanpraljak. Crkva je srednje devastirana.

PROZOR. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO. župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. župa Gračac–filijalna crkva. župa Obri – zavjetna kapela sv. župa Uzdol – kapela sv. Ante. župa Obri–filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA. župa Uzdol – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a tako i župna kuća. Sredinom 1993. godine. Ivana Krstitelja i župna kuća. Znatnije je oštećena. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. Koncem srpnja 1993. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. župa Doljani – groblje. Oštećena usljed granatiranja. KOSNE LUKE. Ive. Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. godine crkva je u potpunosti uništena. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana.com .slobodanpraljak.

Ante Padovanskoga. Kapela je djelomično oštećena.slobodanpraljak. a kipove svetaca obezglavili. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena. godine crkva je devastirana i opljačkana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI. Nakon okupacije mjesta 13. Ilije Proroka. U vremenu od 02.župna crkva sv. do 02.PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI. Crkvu je u potpunosti opljačkana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. prostor župe Podhum/Žitače . godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele. župa Solakova Kula–župna crkva sv.05.10.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Župna kuća i dom su devastirani. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova.com . ŽITAČE. U vremenu od 02. do 02.06. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.10.1993. župa Kakanj – kapela.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ.05. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE.

župa Kakanj – kapela. župna kuća i vjeronaučna dvorana. župa Kakanj – kapela. Nakon okupacije mjesta 13. Kapela je oštećena. GRMAČE. Kapela je djelomično oštećena. BULČIĆI. Tijekom listopada/studenog 1993. CRNAČ. godine crkva je spaljena. Župna kuća je u potpunosti uništena. spaljen župni arhiv. Kapela je opljačkana a potom spaljena. a potom su zgradu minirali. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Borovica – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC. DUBOŠTICA. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova. Župni centar opljačkan i devastiran. Kapela je djelomično oštećena. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. knjižnica i sav inventar.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA.1993. župa Vareš – filijalna crkva. Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.slobodanpraljak.06. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA.com . Kapela je devastirana i ukradeno zvono. Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Vareš – kapela i groblje. U drugoj polovici 1993. OLOVO. OĆEVIJE.com . groblje djelomično oštećeno.slobodanpraljak. župa Vijaka – filijalna crkva. godine potpuno je opljačkana i oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela. župa Kakanj – kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ . Opljačkana od strane A BiH. Kapela je opljačkana i uništena. župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. župa Kakanj – kapela. BOROVIČKE NJIVE. Potkraj 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA.BJELICA. godine u više navrata oskrvnuta. a početkom 1997. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE. Ivana Krstitelja i samostan. godine oštećena granatom. Kapela je opljačkana i devastirana. župa Kakanj – kapela. Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili. župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR.

godine crkva je opljačkana i devastirana. PRŽIĆ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. župa Vareš – filijalna crkva. Nakon okupacije mjesta 13. a župna kuća opljačkana.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. župa Vareš – filijalna crkva. U drugoj polovici 1993. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. Korpusa Muslimanskih snaga 02.1993. Početkom studenog 1993. Nakon okupacije mjesta 13. župa Kakanj – kapela. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. VAREŠ MAJDAN.06. godine pogođena dvjema tomblonskim minama. župa Kakanj – kapela. župa Vareš– filijalna crkva.06. Nakon okupacije mjesta 13.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. VIJAKA. SEOCE. župa Vareš – filijalna crkva. POGAR. Pripadnici 3. a unutrašnjost devastirana.09. Kapela je djelomično oštećena.slobodanpraljak. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Crkva je teško oštećena. godine crkva je manje oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. godine crkva je opljačkana i devastirana.06. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.1993. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine crkva je spaljena.1993. Crkva je teško oštećena.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. župa Vareš – filijalna crkva. Petra i Pavla i župna kuća.slobodanpraljak. Pripadnici 3. ŽITELJ. a župna kuća devastirana. godine crkva je opljačkana i devastirana. VARDA.1993. Kapela je oštećena a groblje devastirano. župa Vukanovići – župna crkva sv. župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje. župa Brajkovići – župna crkva sv. Crkva i groblje je devastirano. župa Kakanj – kapela.com . ZGOŠĆA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI. župa Kakanj – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI. Crkva je usljed granatiranja oštećena. Ante i župna kuća. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela i groblje.PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. Korpusa Muslimanskih snaga 02.1993. Crkva je opljačkana i devastirana. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Nakon okupacije mjesta 13. Kapela je oštećena a spomenici porušeni.06.09. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN.

DJAKOVIĆI. Kapela je devastirana. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC.06. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Opljačkana je ljekarna Caritasa.1993. Od ljeta 1993.slobodanpraljak.com . župa Vareš – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. Tijekom travnja i svibnja 1993. grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. godine crkva je paljenjem uništena. župa Novi Travnik – filijalna kapela. godine crkva i groblje je oštećeno. Dana 03. grobljanska kapela na groblju“Sviba”. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene. Crkva je teško oštećena. župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE. Do listopada 1997.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA. HADŽIĆI. KRALJEVICE. župa Guča Gora – groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije.06. Kapela i groblje je uništeno. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Franje Asiškoga i franjevački samostan. godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana. Teško oštećena kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. Kapela je devastirana i uništena. Kapela je devastirana. godine. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. župa Guča Gora – župna crkva sv. Kapela je devastirana.slobodanpraljak. Nakon zauzimanja mjesta 08.com . župa Novi Travnik – grobljanska kapela.1993. župa Dolac – filijalna crkva i groblje. GOSPINO VRELO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika.

Kapela je devastirana. OVČAREVO.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE.grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK. crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća. MARGETIĆI. Kapela i groblje je devastirano.slobodanpraljak. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje. Mihovila Arkanđela i župna kuća. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI. župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. vjeronaučna dvorana i župna kuća.com .06. župa Ovčarevo . župa Ovčarevo – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. Kapela i groblje je oštećeno. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje.1993. U drugoj polovici 1993. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. župna kuća i vjeronaučna dvorana. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Kapela i groblje djelomično oštećeno. Nakon zauzimanja mjesta 07. STOJKOVIĆI. godine tijekom granatiranja oštećena je crkva.

com . župa Rostovo – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. godine miniranjem je uništen zvonik. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Ivana Krstitelja i župna kuća. Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana. ŠENKOVIĆI. Kapela je devastirana. koncem 1996. župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana.slobodanpraljak. Ilije Proroka i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Rostovo – filijalna crkva. župa Travnik – župna crkva sv. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ. Teško devastirana crkva i župna kuća. Početkom lipnja 1993. Crkva je devastirana a župna kuća oštećena.

Crkva je lakše oštećena.slobodanpraljak. župa Vitez – župna crkva sv. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. župa Zavidovići – kapela.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je devastirana. župa Jelah – filijalna crkva. Jurja Mučenika i župna kuća. BREZOVO POLJE.com . Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. godine izravno je pogođena granatom. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. godine tijekom granatiranja. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. Alojzija.07. Kapela i groblje oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ. Lakše devastirana. župa Travnik – sjemenišna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. Crkva je oštećena 06. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova. Groblje lakše oštećeno. VITEZ. župa Žepče – groblje. Kapela je opljačkana. Tijekom siječnja 1994. ČAJDRAŠ.

Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja. župa Žepče – filijalna crkva i groblje. župa Zavidovići – župna crkva sv. župa Lovnica – župna crkva sv.slobodanpraljak. Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno.svetište sv. Josipa i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. a groblje lakše oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. kao i ostale zgrade. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje.com . Lakše oštećeno tijekom granatiranja. župa Maglaj – župna crkva .PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana. ZAVIDOVIĆI. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća. i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. Petra i Pavla i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom.

com . Vida. Josipa – kapela.STRANJANI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje.slobodanpraljak.05. ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv. Dana 14. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. Roka. župa sv. župa sv. župa Zavidovići – gradsko groblje. ZENICA . stara i nova župna kuća. Ilije – kapela sv. župa Zavidovići – Kapela sv.PODBREŽJE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . župa sv. Groblje je oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Kapela je opljačkana i devastirana. Ante Padovanskog. Kapela je spaljena. Ilije – filijalna crkva.TAVNIK. Kapela je oštećena. godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

slobodanpraljak. . . .god.Postotak vjernika u BiH 1400. 85 . Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991. . . . . . .com 14 19 91 . . Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0.god. 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 . – 1450.1 19 http://www. .

630.140 760.738 1.88% 42.60% 18. 1961. 1895. 1931.70% 39. 1948. 1910. 1879. 1910.000 209.75% 36.00% 38. 1971.431 557.135.60% 39.264. 1910. 1885.057 1.90% 23.92% 32.366. 1885.01% 23. 1879. 30.49% 43. 1991. 1450.40% 1400.250 673. 1953.918 820.391 265.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 .75% 44.08% 19.48% 24.836 614.613 492.430 1.902.49% 42.142 434. 750.50% 43. 1991.94% 43.320.70% 20.061 440.76% 42.70% 31. 1895. 1879.88% 21.852 87.151 717. 1961.slobodanpraljak.89% 30.147 1.30% 44.665 772.25% 31.482.14 http://www.30% 25.246 825.148 1. 1450.24% 30.956 0.00% 21.31% 22.731 1. 0 448.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400.562 788.20% 32. 1948. 1948.40% 17.403 891.723 1. 1981. 1885.406. 1450.045 1.227 711.90% 37.710 548.798 842.000 496. 1971.104 3.123 654. 1953.393.20% 1400.00% 31.788 334.137 586. 1953. 1991. 1961. 1895.632 612. 1981.21% 18.88% 34.com 19 91 .248 1.491 758. 1931.033 1.40% 42.29% 44. 1921. 1921. 1981.485 571.87% 23. 1921. 1971.028. 1931.

com Ukupno OBJEKTI .slobodanpraljak.UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.

slobodanpraljak.com .ČINJENICE http://www.