Slobodan Praljak SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

ČINJENICE

ČINJENICE
http://www.slobodanpraljak.com

Slobodan Praljak

SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI U RATU 1991. - 1995.
SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – B i H

Činjenice

Zagreb, svibanj 2007.
http://www.slobodanpraljak.com

UVOD

Zahvaljujemo Anti Belji što nam je stavio na raspolaganje knjigu “RASPETA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI” i dopustio slobodno korištenje.

2
http://www.slobodanpraljak.com

Nakladnik ................... Oktavijan d.o.o. Nikola Babić Praljak Urednik ...................... Ured obrane Slobodana Praljka

CIP – zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 635189 ISBN - 978-953-95410-3-1

3
http://www.slobodanpraljak.com

5. Da li gospodin Sulejman Tihić laže? ( LAŽ – svjesno zanemarivanje činjenica) 2. (str. kako to prenosi “Oslobođenje” iz 1990.(str. Nema dakle laičkog principa. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i “neislamskih” društvenih i političkih institucija”. “ Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet.com . I taj je ideološko – politički projekt jednog od tri ravnopravna naroda u BiH tiskan u više od 200.22) “ Izbor ovog trenutka uvijek je konkretno pitanje i zavisi o nizu faktora. Ovo razlikovanje je važno. kao da ih nema. niti pitali. 4 http://www. 1990. 3. grmio na predizbornim skupovima “građanska država ili građanski rat”. Alija Izetbegović. Njegov i njihov vođa je u “Islamskoj deklaraciji “ – političkom projektu “tolerantnog naroda“ napisao: “ Prvi i najvažniji takav zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. a sve to u skladu s tezama “Islamske deklaracije”. godine.slobodanpraljak. predsjednik SDA – najjače bošnjačko – muslimanske stranke ne poznaje činjenice ?! A činjenice su : 1. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: Islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku. On je i oni su JNA smatrali snagom koja će BiH (čitaj Muslimane) spasiti od rata i onda kada je ta brahijalna sila ubijala i palila diljem Hrvatske. On je. a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije”. On je i oni su pokušavali sklopiti “Historijski sporazum” između Muslimana i Srba o ostanku BiH u Jugoslaviji a da pritom Hrvate nisu niti spominjali.43) 2. 4. Da li gospodin Sulejman Tihić ne govori istinu? ( Zbog toga jer ne poznaje činjenice) A uz drugo pitanje treba nam odgovor – kako to da član Predsjedništva BiH. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane Ideologije na svom području. nego i izgraditi novu islamsku vlast.000 primjeraka.PREDGOVOR Dva su pitanja 1. jer rušenje i građenje ne zahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti”.

com . A zašto ? Zato jer je u tim selima. On je. Alija Izetbegović. nakon što je prošao srpske kazamate. živjelo hrvatsko življe.6. ta agresija. sudjelovalo u agresiji JNA na Hrvatsku. kao pripadnici te vojske.5 tisuće “božjih ratnika” samostalno su zastupali ideje Bin Ladena. Poginuli su postajali šehidi. to paljenje i ubijanje u tim selima BiH. Ostalih 2 – 2. A sve to u okvirima Ustava BiH. i cijela je vojska klicala Allah Uekber u ime BiH i jednakopravnosti njenih naroda.147 (tisućustočetrdesetsedam) civila i zarobljenih vojnika HVO-a. kada su ih popalili JNA rezervisti i ini Ravnogorci.slobodanpraljak. utočište našao u Rijeci i uz svesrdnu pomoć hrvatskog vodstva. prešli su u A BiH i postali saveznici uvijek regularnom HVO-u.700 mudžahedina. Te su oficire osjećaji i spoznaja pravde proželi tek onda kada je JNA. Tihićev Parteigenosse. Taj atak. tada MUSLIMANSKOG NARODA. Bošnjaka i Srba. vojska kojoj su tako revno služili u vrijeme napada na Hrvate u Hrvatskoj i BiH. u okviru viših komandno moralnih normi JNA kojima se u ime naroda diči Sulejman Tihić. 7. počela masovno bombardirati njihove kuće i ubijati njihove bližnje. Pet stotina oficira (časnika) Tihićeve vojske ( A BiH ) “koja nikad nije posegnula za osvetom “ (BLAGI BOŽE!!). Izetbegović i početak rata u toj zemlji datirati u onaj dan kad JNA napadne njega u Sarajevu. pomagao opstanku A BiH i onda kada joj je glavni protivnik postao HVO. Ti su politički vođe. 8. I tako dalje i tome slično. 9. u skladu sa svojim spoznajnim mogućnostima. tek tada. sela Uništa i Ravno. ravnopravnosti i suverenosti naroda Hrvata. Gospodin Tihić. smatrao hrvatskim problemom. uredno je. “To nije naš rat” – reći će Predsjednik Predsjedništva A. I tada. A gospodin Tihić. nema pojma tko je i kako i kada ubio 1. To je tome tako ! 5 http://www. širili su ideje humanog ratovanja. u 21 (dvadeset i jednoj ) općini Središnje Bosne i Hercegovine. primili u regularne postrojbe svoje A BiH 2. za te ustavno – pravne stručnjake nije početak agresije na tu zemlju – BiH. teritoriju BiH.

ne bi se smio zaobići ni FREUD i njegovo bratstvo. Starčević i KONRAD LORENZ. Kukavički šute. a NEWTON i MAX WEBER. (pošteni i nepošteni).slobodanpraljak. udruge razne. Hegela i Kanta i Tome Akvinskog. trideset tisuća raznih nevladinih udruga šute. član Predsjedništva BiH. Šute s osjećajem nerazumljive povijesne krivnje... radnici i seljaci i studenti. gospodin Tihić. tog dana. Laž! Gospodin Sulejman Tihić. ljudi od vjere i nauka vjere. političari. Ali: Ono što je gospodin Tihić izrekao jest laž. novinari. povjesničari.. akademici. uz dodavanje velikih misli Stipe Šuvara. Ali Hrvati i svi podskupovi tog naroda. europejci. Svi šute ! Nerazumljivo i jadno.. mogao bi tražiti rješenje “ Opće zagonetke “ u okviru kvantne mehanike i Heisenbergovog načela neodređenosti. Predraga Matvejevića i inih nastavljača “ Kratkog kursa SKPB-a”. jadna istina izgubi u opsjeni lažne pameti. intelektualci. glavnog predstavnika jednog od tri naroda koji obitavaju u BiH. i vulgarna i bezočna. hladno i smišljeno. izvadio svoga pišu iliti svoje pišalo i popišao se na ČINJENICE ! TIHIĆ TAKO Nije za ne shvatiti i ne razumjeti čovjeka. On je. pred hrvatskim novinarima. teorije determiniranog kaosa i Drugog zakona termodinamike ( A I PRVI JE ZAKON VAŽAN I ZNAČAJAN). A sve to na kraju vodi tome da se obična mala. udvornički i gospodski šute. bezočno. on laže vulgarno. umjetnici. Slobodan Praljak 6 http://www. hladna i smišljena. na tom mjestu. istinoljupci. A o čemu se zapravo radi ? Gospodin Sulejman Tihić po svemu sudeći je uljuđena i pristojna osoba i ja tog čovjeka nikako ne želim uvrijediti.. I sve to bi trebalo krčkati na laganoj vatri u loncu i lagano podgrijavati tangentama i lukovima dijalektičkog materijalizma.com .Pisac bi ovih redaka sada mogao naširoko razglabati o mislima i spoznajama Aristotela i Platona.

Biskupije u Bosni i Hercegovini BANJA LUKA 1 290 SARAJEVO MOSTAR 3 TREBINJE http://www.com SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 290 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 1 SRUŠENI I OŠTEĆENI VJERSKI OBJEKTI Neke postrojbe A BiH Broj objekata 3 .slobodanpraljak.

Sulejman Tihić •Terorizam u BiH.Zlatko Dizdarević Šefica kabineta predsjednika predsjedništva BiH . stranog vojnika.slobodanpraljak.com . civilne i vojne postrojbe u BiH od Daytonskog sporazuma. http://www.Petar Jozelić Veleposlanik BiH u Zagrebu . Sulejmana Tihića Mjesto: Slavonski Brod Ante Prkaćin – Domaćin Član Hrvatskog narodnog vijeća BiH .Intervju Gorana Milića i predsjedavajućeg predsjedništva gosp. na međunarodnog predstavnika. a i u cijeloj Bosni u krajnjem slučaju nikada nitko nije bacio kamen na stranca. nikada niko. a komali da je pucao ili nekoga povrijedio. na onom dijelu barem gdje je bila Armija BiH.Sehada Kolenović Predsjednik predsjedništva BiH . nikada u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin. međunarodne snage.

pa tamo gdje je bio uglavnom. nikada nismo posegli za odmazdom. možda postoji u Hrvatskoj. oni nemaju te sklonosti. I kada se desila Srebrenica nismo u Bosni i mi Hercegovini. to je rat pokazao. uvažavanje drugoga i drugačijega. također http://www. no to su sve samo pretpostavke. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. Tamo bogami na drugim područjima u republici srpskoj znate da je sve srušeno. nije bilo odmazde i osvete. suprotno politici koju mi vodimo u BiH. mislim da su to uglavnom političke špekulacije. ako se asocira na Bošnjački narod. znate. Bosanski narod.com . HVO.slobodanpraljak. To je suprotno našem biću. nikada nismo posegli za osvetom. da BiH nije pogodno tle. bosanski muslimani. uostalom tamo gdje su bili bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena. to je narod koji je naučio na jednu toleranciju. Tako da. oni su europski autohtoni narod. su najveće žrtve u prošlom ratu. Oni su pretrpili največe i najviše ih je ubijeno.HRT •Da li postoji leglo terorizma u Bosni.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ I GORAN MILIĆ . možda postoji u Njemačkoj. •Bosna i Hercegovina je.

To su otprilike one teritorije koje su po nekom Karađorđevskom sporazumu trebale da pripadnu Hrvatskoj.slobodanpraljak. da bi se kasnije neke stvari promjenile kada su neki htjeli da se pridruže Miloševiću u podjeli Bosne. http://www.com . nešto i u Srednjoj bosni. U Hercegovini je nažalost došlo i do sukoba.INTERVJU SULEJMAN TIHIĆ Tada na onom samom početku i BiH i Hrvatska bile su izložene agresiji. al tu su bili sukobi uglavnom.

.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH . i ožujka 1997. godine.PODRUČJE JAJCA BOS. Oštećeno i devastirano tijekom listopada 1996. župa ključ – rimokatoličko groblje “Latini” u gradu. GRADIŠKA PRNJAVOR BIHAĆ BANJA LUKA JAJCE LIVNO SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 1 KLJUČ.

slobodanpraljak.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE TOMISLAVGRAD ŠIROKI BRIJEG MOSTAR LJUBUŠKI LJUBUŠ ČITLUK STOLAC TREBINJE SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2 1 0 0 0 0 0 1 1 0 0 0 2 0 3 http://www.com .

a od travnja do početka listopada 1993.1992. a od 20. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KONJIC. župa Jablanica – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. godine područje župe je pod nadzorom Muslimanskih snaga.1993.03. Petra i Pavla i franjevački samostan . Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. župa sv. a 12. župa KONJIC – župna crkva sv.PODRUČJE MOSTARA I JUŽNE HERCEGOVINE MOSTAR. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.com .05.1993. a od travnja do početka listopada 1993. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila največu štetu. godine pripadnici muslimanskih snaga ispalili su na samostan i crkvu dvadeset i sedam granata različitog kalibra.slobodanpraljak. Uz sakristiju eksplodirala je 21. Crkva je višestruko devastirana od strane JNA i VRS. Petra i Pavla – župna crkva sv. a 12. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JABLANICA.1993. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. eksplozivna naprava koja je oštetila crkvu. godine u samostan je ubačena eksplozivna naprava koja je počinila najveću štetu. god.05.12.

com .RAMA SRUŠENE I OŠTEĆENE KATOLIČKE CRKVE I VJERSKI OBJEKTI Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno UKUPNO Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 9 0 8 44 14 13 23 19 3 26 98 22 17 52 21 2 34 148 37 37 94 49 5 68 290 http://www.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DERVENTA BOSANSKI ŠAMAC ODŽAK ODŽ BRČKO BRČ DOBOJ TUZLA ŽEPČE EPČ TRAVNIK KRALJEVA SUTJESKA BUGOJNO KREŠEVO KREŠ SARAJEVO ŠĆIT .

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRISTOVI.slobodanpraljak. župa Bistrica – grobljanska kapela i groblje. Crkva je demolirana. župa Bistrica – župna crkva sv. Tijekom srpnja i kolovoza 1993. župa Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. Kapela je devastirana. Kuća je u potpunosti opljačkana i spaljena. Terezije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana. ostali su samo zidovi. župa Bugojno – filijalna crkva i groblje.com . a groblje je uglavnom uništeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BISTRICA. a groblje teško oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BISTRICA.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE BUGOJNO. godine spaljena je unutrašnjost crkve. a sve nadgrobne ploče su porušene. godine demolirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Skopaljska Gračanica . Pripadnici muslimanskih postrojbi podmetnuli su eksplozivnu napravu koja je uništila vitraje i vanjski zid. Ante Padovanskog. Mihovila i groblje. GRAČANICA-HUMAC. S groblja su odneseni nadgrobni križevi. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJA RIČICA.filijalna crkva Srca Marijina. Crkva je tijekom 1993. župa Skopaljska Gračanica . Kapela je opljačkana i teško oštećena. te petnaestak nadgrobnih spomenika je porušeno.grobljanska kapela. Kapela i groblje je teško oštećeno i srušeno je oko 180 nadgrobnih ploča. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO – ČAUŠLIJE. župa Bugojno – grobljanska kapela sv.slobodanpraljak.1996. Kapela je opljačkana i devastirana./94. Ivana Krstitelja i groblje. župa Bugojno – grobljanska kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUGOJNO.com .07. župa Bugojno – župna crkva sv. a dana 14.

a župna kuča je opljačkana i spaljena. župa Glavice – grobljanska kapela i groblje. Kapela je u potpunosti uništena. župa Bugojno – filijalna crkva sv. župa Bugojno – filijalna crkva. Crkva je spaljena i sve oko nje je u potpunosti uništeno tijekom 1995. GRAČANICA-HUMAC. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA RIČICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DRVETINE. a nadgrobni spomenici su razbijeni i srušeni. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GLAVICE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Skopaljska Gračanica . Ante Padovanskoga. župa Skopaljska Gračanica . Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.grobljanska kapela.com . a župnu kuću su opljačkali i dijelom spalili. župa Glavice – župna crkva Srca Isusova i župna kuća.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DONJI VAKUF. Crkva je u potpunosti opljačkana. godine.filijalna crkva Srca Marijina. Kapela je uništena a froblje lakše oštećeno. Nakon što je A BiH preuzela nadzor nad tim područjem eksplozivnom napravom oštećena je unutrašnjost crkve.

a župna kuča je opljačkana i spaljena. do 31. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Dom sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA-HUMAC.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORNJI VAKUF/USKOPLJE. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana.Ante je granatiran i spaljen 05. župa Skopaljska Gračanicažupna crkva Prečistog Srca Marijinog. U vremenu od 23. Ante. godine teško oštećena granatiranjem. župa Gornji Vakuf – dom sv.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.12. župa Skopaljska Gračanica .1992.com . Kuća je opljačkana i spaljena.1993. godine.1993.kuča časnih sestara Služavki malog Isusa. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRAČANICA. župa Bistricagrobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GRNICA-TREBARE. Kapela je djelomično devastirana.10. župa Gornji Vakuf – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća.02.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LENĐEROVINA. LUŽANI. Kapela i groblje je djelomično oštećena. Kapela i groblje je jako devastirano.grobljanska kapela i groblje “Grabovi”. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PAJIĆ POLJE. Kapela je u potpunosti opljačkana i skinut krov. godine teško je oštećeno groblje. a teška oštećenja su počinjena na grobnici kandijskih svećenika.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KANDIJA.kapela i groblje.kapela i mjesno groblje. a 01. župa Skopaljska Gračanica Bistrica . župa Bistrica . župa Kandija .com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.1993.000 knjiga. Kapela je devastirana. gotovo svi nadgrobni spomenici su uništeni.župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRUPA. Crkva je teško devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KANDIJA. te ponovo 1996. a župna kuća je u potpunosti spaljena zajedno s knjižnicom u kojoj se nalazilo oko 8. Kapela i groblje je lakše oštećeno. Ilije i župna kuća.03. župa Bugojno – grobljanska kapela i groblje. župa Kandija . župa Skopaljska Gračanica – grobljanska kapela i groblje.slobodanpraljak. godine.

župa Gornji Vakuf – kapela. U župna kuća. do 25. Oštećena tijekom granatiranja. godine gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. Ante Padovanskog.1993. U vremenu od 02. župa Fojnica . godine samostan i crkva bili su izloženi granatiranju. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRESTOVSKO.12. godine granatiranjem oštećena je crkva. oštećenja. a cjelokupan inventar je opljačkan. župa Deževice – župna crkva Gospe Snježne i župna kuća. Crkva je devastirana. Crkva je oštećena. 07. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILIĆI. župa Kiseljak – filijalna crkva.slobodanpraljak. župa Deževice – grobljanska VOLJICE. Od 25. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. a nadgrobni spomenici su porušeni. župa Brestovsko – crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i samostan časnih sestara klarisa. Nikole Tavelića.grobljanska kapela.PODRUČJE SREDNJE BOSNE VRSE -župa Gornji Vakuf .župna crkva Duha Svetoga i franjevački samostan. Četvorica pripadnika A BiH ubili su 13. Kapela je opljačkana i devastirana. do 15. KAĆUNI. Ante. Crkva je devastirana. župa Busovača – filijalna crkva sv. godine oštećena travnju 1993.01. a župna kuća pretrpjela je manja je zapaljeno krovište. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DEŽEVICE.com . Kapela je opljačkana i filijalna crkva sv. U travnju 1993. oštećena granatiranjem.09. župa Busovača – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJACI.1993. BUSOVAČA. župa Brestovsko – župna BRESTOVSKO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH FOJNICA. godine granatiranjem je crkva.1993.

ZABRĐE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLJANI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Tijekom ljetnih mjeseci crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Banbrdo/Lepenica – filijalna crkva.04. župa Gromiljak – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŠĆITOVO. župa Fojnica – filijalna crkva Procijunkula.com .12. PROSJE. Kapela je spaljena između 25. Kapelu su oštetili a dio nadgrobnih spomenika su odnijeli. Crkva je srednje devastirana. spomen kapela (na “AHDNAMU” IZ 1463) i groblje. godine. župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. Koncem srpnja 1993. U vremenu od 18. Ilije Proroka. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MILODRAŽ.01. župa Busovača – grobljanska kapela i groblje. LIJEŠEVO. granatiranjem crkva je oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KISELJAK. župa Doljani – grobljanske kapele. župa Kiseljak – župna crkva sv. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena. do 31.1993.1993. Kapela je potpuno uništena i zapaljena. i 31. godine dvije grobljanske kapele djelomično su oštećene.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAZIJEVIĆI.

župa Obri – zavjetna kapela sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Uzdol – kapela sv. župa Doljani – groblje. Znatnije je oštećena. godine nadgrobne spomenike i križeve porušili su pripadnici A BiH. župa Uzdol – župna crkva sv. godine. Sredinom 1993. župa Prozor – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. Koncem srpnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOMIN. KOSNE LUKE. Kapela je oštećena a stari nadgrobni spomenici su razbijeni. župa Obri–filijalna crkva.PODRUČJE SREDNJE BOSNE HUDUTSKO.slobodanpraljak. Ante. PROZOR. godine crkva je u potpunosti uništena. Ive. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KOSTAJNICA. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana.com . a tako i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH UZDOL. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OBRI. župa Gračac–filijalna crkva. Crkva je znatnije oštećena tijekom 1993. Ivana Krstitelja i župna kuća. Oštećena usljed granatiranja.

Crkvu je u potpunosti opljačkana.10.1993.06. prostor župe Podhum/Žitače – grobljanske kapele. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BJELAVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.PODRUČJE SREDNJE BOSNE OBRI. Ante Padovanskoga. Nakon okupacije mjesta 13.05. U vremenu od 02. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. Župna kuća i dom su devastirani.10. župa Obri – župna crkva Presvetog Srca Isusova.com .05. Ilije Proroka. godine oskrvnute su i opljačkane sve grobljanske kapele. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena. župa Solakova Kula–župna crkva sv. do 02.slobodanpraljak. do 02. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ŽITAČE. godine crkva je devastirana i opljačkana. župa Kakanj – kapela.1993. a kipove svetaca obezglavili. U vremenu od 02. Kapela je djelomično oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SOLAKOVA KULA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRNJ.1993. ŽITAČE. prostor župe Podhum/Žitače .

BULČIĆI.1993. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. Kapela je oštećena. Nakon okupacije mjesta 13. župna kuća i vjeronaučna dvorana.06. župa Borovica – župna crkva Preobraženja Gospodinova. župa Kakanj – kapela. župa Kakanj – kapela. Kapela je djelomično oštećena. župa Vareš – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVLJE. župa Borovica – grobljanska kapela.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE BOROVICA. Župni centar opljačkan i devastiran. župa Kakanj – kapela. Kapela je opljačkana a potom spaljena. knjižnica i sav inventar. Kapela je opljačkana i djelomično devastirana. spaljen župni arhiv. a potom su zgradu minirali. Tijekom listopada/studenog 1993.com . Kapela je djelomično oštećena. GRMAČE. godine unutrašnjost crkve je oskrvnuta. Crkva je minirana i u potpunosti uništena sa svim crkvenim vrijednostima. župa Haljinići – župni centar Velike Gospe. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DONJI BANJEVAC. Župna kuća je u potpunosti uništena. CRNAČ. Kapela je devastirana i ukradeno zvono. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJA BOROVICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. DUBOŠTICA. godine crkva je spaljena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH HALJINIĆI. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GORNJI BANJEVAC.

Potkraj 1993. župa Kakanj – kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MANDOVINA.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE KAKANJ . godine u više navrata oskrvnuta. groblje djelomično oštećeno.BJELICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KRALJEVA SUTJESKA. župa Vareš – kapela i groblje. OĆEVIJE. župa Kapela je opljačkana i uništena a Borovica – grobljanska kapela. Kapela je opljačkana i uništena. Kapela je u potpunosti opljačkana i devastirana. a početkom 1997. župa Vijaka – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela. Opljačkana od strane A BiH. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Ivana Krstitelja i samostan. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MIR. godine oštećena granatom. župa Kakanj – kapela. U drugoj polovici 1993.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH JUKE. Kapela je opljačkana i devastirana. župa Kraljeva Sutjeska – župna crkva sv. Kapela je u dva navrata devstirana a nadgrobne spomenike su porušili. OLOVO. godine potpuno je opljačkana i oštećena. BOROVIČKE NJIVE. župa Vijaka – crkva – svetište Majke Božje (Olovska Gospa) i župna kuća.

Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. Početkom studenog 1993.1993.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PAVLOVIĆI. župa Vareš– filijalna crkva. a župna kuća opljačkana. župa Kakanj – kapela.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POLJANI. župa Vareš – filijalna crkva. godine crkva je opljačkana i devastirana.06. SEOCE. PRŽIĆ. VIJAKA. župa Vareš – filijalna crkva. župa Kakanj – kapela. Crkva je teško oštećena. Pripadnici 3.1993. Kapela je djelomično oštećena. godine crkva je manje oštećena. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH POPE. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Crkva je teško oštećena.09. VAREŠ MAJDAN. Korpusa Muslimanskih snaga 02. a unutrašnjost devastirana. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. godine crkva je spaljena.06.1993. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali.slobodanpraljak. župa Vijaka – župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VARDA. godine crkva je opljačkana i devastirana. POGAR. Nakon okupacije mjesta 13. U drugoj polovici 1993. godine pogođena dvjema tomblonskim minama.06. župa Vareš – filijalna crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ.1993. Nakon okupacije mjesta 13. Nakon okupacije mjesta 13.

PODRUČJE SREDNJE BOSNE SEOCE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VUKANOVIĆI.slobodanpraljak. župa Kakanj – kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BUKOVICA. Crkva je opljačkana i devastirana. Kapelu su djelomično oštetili a nadgrobne spomenike porušili. Kapela je oštećena a spomenici porušeni. Petra i Pavla i župna kuća.1993. a župna kuća devastirana. Korpusa Muslimanskih snaga 02.com . Nakon okupacije mjesta 13. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BRAJKOVIĆI. Kapela je oštećena a groblje devastirano.06. župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva.1993. ŽITELJ. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Vareš – filijalna crkva. župa Brajkovići – župna crkva sv.09. ZGOŠĆA. župa Kakanj – kapela i groblje. župa Vukanovići – župna crkva sv. župa Kakanj – kapela. Ante i župna kuća. Pripadnici 3. godine crkvu su oštetili a unutrašnjost devastirali. župa Guča Gora – filijalna crkva i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VAREŠ MAJDAN. Crkva je usljed granatiranja oštećena. Crkva i groblje je devastirano. VARDA. godine crkva je opljačkana i devastirana.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ČUTURE. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC. grobljanska kapela na “Bajinom” groblju. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.06. Crkva je teško oštećena. godine crkva i groblje je oštećeno. Do listopada 1997. Od ljeta 1993. župa Brajkovići – filijalna crkva i groblje. župa Vareš – filijalna crkva.1993. Opljačkana je ljekarna Caritasa. godine crkva je tijekom granatiranja oštećena a župna kuća opljačkana i devastirana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRŽIĆ. župa Novi Travnik – filijalna kapela. godine crkva je paljenjem uništena. DJAKOVIĆI. Dana 03. grobljanska kapela na groblju“Sviba”. Kapela je devastirana a nadgrobne ploče porušene.slobodanpraljak. Tijekom travnja i svibnja 1993. godine područje je pod nadzorom muslimanskih postrojbi. župa Dolac – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župna kuća. Kapela je devastirana. Kapela je opljačkana a nadgrobne ploče porušene.PODRUČJE SREDNJE BOSNE ČUKLE.com . SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH DOLAC/BILA.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOSTUNJ. Kapela je devastirana i uništena. Crkva je oštećena početkom lipnja 1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. župa Dolac – filijalna crkva i groblje.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE GORICA. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. a oko 50% nadgrobnih spomenika je uništeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Guča Gora – groblje. Kapela i groblje je uništeno.06. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. Kapela je devastirana. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje.1993. župa Guča Gora – župna crkva sv. godine samostan je opljačkan kao i crkva koja je još i devastirana. KRALJEVICE. Nakon zauzimanja mjesta 08. župa Ovčarevo – kapela – zavjetno svetište Rođenja Blažene Djevice Marije.com . HADŽIĆI. godine. Groblje uništeno i dio nadgrobnih spomenika. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH KASAPOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GUČA GORA. Teško oštećena kapela i groblje. Franje Asiškoga i franjevački samostan. GOSPINO VRELO. Kapela je devastirana.

Kapela i groblje je devastirano. crkva je opljačkana i devastirana kao i župna kuća.1993. župa Guča Gora – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH OVČAREVO.com . STOJKOVIĆI. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. Crkva je oštećena tijekom granatiranja. U drugoj polovici 1993. župa Novi Travnik – župna crkva Uzašašća Gospodinova. OVČAREVO.slobodanpraljak.PODRUČJE SREDNJE BOSNE MALJINE. Kapela je devastirana.grobljanska kapela i groblje. Nakon zauzimanja mjesta 07. MARGETIĆI. župa Ovčarevo – župna crkva sv. Mihovila Arkanđela i župna kuća. Kapela i groblje djelomično oštećeno. župna kuća i vjeronaučna dvorana. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PRIĆI. vjeronaučna dvorana i župna kuća.06. župa Dolac – grobljanska kapela i groblje. župa Ovčarevo . Kapela i groblje je oštećeno. župa Ovčarevo – grobljanska kapela i groblje. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVA BILA. župa Nova Bila – župna crkva Svetog Duha. Kapela je oštećena tijekom granatiranja. godine tijekom granatiranja oštećena je crkva. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH NOVI TRAVNIK.

Crkva je oštećena a župna kuća devastirana i opljačkana. Teško devastirana crkva i župna kuća. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. župa Pećine – župna crkva Presvetog Srca Isusova i župna kuća. Crkva je devastirana a župna kuća oštećena. godine miniranjem je uništen zvonik. ŠENKOVIĆI.com . župa Rostovo – župna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE PEĆINE. župa Rostovo – filijalna crkva. godine crkva je temeljito opljačkana i oštećena. župa Travnik – župna crkva sv. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH SEBEŠIĆ. Početkom lipnja 1993.slobodanpraljak. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ROSTOVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH PUTIČEVO. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Novi Travnik – grobljanska kapela. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana. župa Dolac – filijalna crkva Kristova Uznesenja i vjeronaučna dvorana. Ivana Krstitelja i župna kuća. Ilije Proroka i župna kuća. koncem 1996. Kapela je devastirana.

SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH VITEZ.com . Crkva je oštećena 06.slobodanpraljak. godine izravno je pogođena granatom.07. BREZOVO POLJE. župa Čajdraš – župna crkva Srca Isusova. Kapela je opljačkana. Lakše devastirana. župa Zavidovići – kapela. župa Vitez – župna crkva sv. Crkva je lakše oštećena. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika. Tijekom siječnja 1994. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TRAVNIK. župa Žepče – groblje. župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. ČAJDRAŠ. VITEZ. Alojzija. župa Travnik – sjemenišna crkva sv. Groblje lakše oštećeno. župa Jelah – filijalna crkva.PODRUČJE SREDNJE BOSNE TRAVNIK. Kapela i groblje oštećeno. Crkva je devastirana. a u sjemenište su uselili muslimanske izbjeglice. Jurja Mučenika i župna kuća.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH BILJAČIĆ. župa Vitez – grobljanska kapela na groblju “Krčevine”. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH TEŠANJ. godine tijekom granatiranja.

Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana a župna kuća opljačkana.svetište sv. župa Zavidovići – filijalna crkva i groblje.slobodanpraljak. župa Zavidovići – župna crkva sv. Leopolda Bogdana Mandića i župna kuća. župa Maglaj – župna crkva . Crkva je opljačkana i devastirana a groblje oštećeno. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH MAGLAJ. kao i ostale zgrade. Crkva je teško oštećena tijekom granatiranja. Crkva je u potpunosti spaljena sa svim inventarom.PODRUČJE SREDNJE BOSNE DOLINA. a groblje lakše oštećeno. župa Lovnica – župna crkva sv. Josipa i župna kuća.com . Lakše oštećeno tijekom granatiranja. župa Žepče – filijalna crkva i groblje. a župnu su kuću zaposjele muslimanske izbjeglice. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH LOVNICA. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH GOLUBINJA. i neuspio pokušaj miniranja tornja crkve. Petra i Pavla i župna kuća. ZAVIDOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www.

Kapela je spaljena. Roka. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA . ŽEPČE – župa Žepče – župna crkva sv.PODRUČJE SREDNJE BOSNE LOVNICA. ZENICA . Ilije – kapela sv. Kapela je opljačkana i devastirana.com . Ante Padovanskog. župa Zavidovići – Kapela sv.TAVNIK. župa sv. Ilije – filijalna crkva. župa Zavidovići – gradsko groblje. stara i nova župna kuća.05. Crkva je devastirana a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH http://www. župa Lovnica – grobljanska kapela i groblje. Josipa – kapela.1993. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZENICA .STRANJANI. župa sv. Dana 14. Groblje je oštećeno. Vida. SRUŠENO I DEVASTIRANO OD NEKIH POSTROJBI A – BiH ZAVIDOVIĆI. Kapela je oštećena. Crkva je oštećena tijekom granatiranja.slobodanpraljak. godine lakše je oštećena kapela a groblje je oskrvnuto. župa sv.PODBREŽJE.

Postotak pravoslavaca 4% Postotak muslimana 0% Postotak katolika 96% Postotak vjernika u BiH 1991. .Postotak vjernika u BiH 1400. . .god.god. 85 .1 19 http://www. . . .com 14 19 91 . 10 21 48 79 95 53 61 71 81 45 18 31 19 19 19 18 18 19 19 19 19 00 .slobodanpraljak. – 1450. Postotak Postotak muslimana 47% katolika 19% Postotak pravoslavaca 34% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 0. . . . . .

31% 22.48% 24. 1961.956 0. 1931. 1921.90% 37.403 891.29% 44. 1910.485 571. 1981.033 1.430 1.406.151 717.045 1. 1885.320.50% Broj katolika 2000000 1800000 1600000 1400000 1200000 1000000 800000 600000 400000 200000 0 Broj pravoslavaca Broj muslimana 79 85 95 10 21 31 48 53 61 71 81 19 50 18 18 18 19 19 19 19 19 19 19 14 00 . 1910.00% 31. 1961. 1450.630.50% 43.com 19 91 .40% 1400.482.135.90% 23.366.60% 39.104 3.061 440.00% 21. 30.852 87.00% 38.142 434.21% 18. 1971.731 1. 1450.70% 31.14 http://www. 1953.75% 36. 1931.264. 1885.87% 23.20% 32.slobodanpraljak. 1931. 1991.76% 42. 1879.632 612.250 673.147 1.000 209.562 788. 1921.248 1.836 614. 1991. 1971.Godina Broj katolika Postotak katolika Godina Broj pravoslavaca Postotak pravoslavaca Godina Broj muslimana Postotak muslimana 1400. 1879. 1948. 1971.01% 23. 0 448.227 711.25% 31. 1921.148 1.08% 19.24% 30. 1450.30% 25. 1981.49% 43. 1948.88% 34.613 492.40% 17.723 1.491 758. 1981. 750. 1895. 1879.123 654.30% 44.92% 32.393.40% 42. 1895.788 334.75% 44.431 557.902. 1895.60% 18.88% 21. 1961. 1953.89% 30.391 265.665 772.798 842.918 820. 1991.88% 42.140 760.20% 1400.70% 39.710 548.137 586.70% 20.246 825.49% 42.000 496.94% 43. 1948.057 1. 1910. 1953.738 1. 1885.028.

com Ukupno OBJEKTI .slobodanpraljak.UKUPAN BROJ STRADALIH SAKRALNIH OBJEKATA U BOSNI i HERCEGOVINI POTPUNO UNIŠTENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga TEŠKO OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga OŠTEĆENO od muslimanskih snaga od srpskih snaga UKUPNO STRADALO od muslimanskih snaga od srpskih snaga 147 131 133 177 23 95 706 Ukupno Ukupno Župne crkve Ostale crkve Kapele Župne kuće i ostali župni objekti Samostani Groblja UKUPNO: 1 7 19 64 53 44 65 60 63 14 13 23 40 40 32 54 53 55 Ukupno 23 17 52 43 38 57 66 55 109 38 37 94 185 168 227 9 56 65 19 65 84 21 56 77 49 226 8 8 44 225 8 8 5 26 9 27 213 14 53 313 2 35 150 6 68 268 8 103 418 7 69 294 30 164 1000 269 100 http://www.

com .ČINJENICE http://www.slobodanpraljak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful